Nataša Petrović

Srpska VS originalna hrono ishrana

Upoznali smo tvorca hrono ishrane dr Alena Delaboa, francuskog nutricionistu. Pitali smo ga šta misli o srpskoj verziji hrono ishrane koju je smislila dr Ana Gifing, iznenadiće vas šta nam je rekao!

22
A- A A+
Foto: MONDO/Nataša Petrović

Dr Alen Delabo je direktor odseka za klinička istraživanja Evropskog Instituta za istraživanje ishrane i zdravlja, i čovek koji je pre tačno 30 godina smislio koncept hrono ishrane, koje se danas pridržavaju milioni ljudi širom sveta.

Ovaj režim ishrane izuzetno je popularan među onima koji žele na zdrav način da skinu višak kilograma, a mnogi tvrde da je to i jedina metoda mršavljenja koja ne podrazumeva izgladnjivanje.

Zanimljivo je da su, prema konceptu ishrane dr Delaboa, jedine namirnice koje bi trebalo da izbegavate šećer i mlečni proizvodi koji sadrže laktozu.

"Mleko je za decu, postoji razlog zašto se mleko daje do druge godine života, posle toga je bespotrebno. Ne treba konzumirati ni ostale mlečne proizvode koji sadrže laktozu, dozvoljeni su jedino kačkavalj i pavlaka, i to za doručak", rekao je dr Delaboa na promociji svoje knjige "Hrono ishrana na francuski način" u Beogradu.

U čemu je tajna ovog režima ishrane?

"Možete da jedete sve, osim šećera i mlečnih proizvoda, samo je važno da namirnice unosite u određeno vreme, kada organizam može najbolje da ih iskoristi, umesto da pravi zalihe masti. Važno je da jedete redovno, na četiri, pet sati, a ono što nikada ne treba da radite je da 'preskačete' doručak. To je najvažniji obrok i treba da bude jak i malo obilniji, čak i ako niste gladni", kaže simpatični Delaboa (75), koji je izuzetno raspoložen i nasmejan strpljivo odgovarao na pitanja svih koji su došli na promociju njegove knjige.

Foto: MONDO/Nataša Petrović

Ono što se svima dopada u vezi sa hrono ishranom je to što slatkiši nisu zabranjeni! Naravno, ne treba da ih jedete u neograničenim količinama, ali u redu je da dva puta nedeljno sebi dopustite neki slatki "greh", mada nutricionista savetuje da to uvek bude u popodnevnim časovima, kada je najbolje jesti i voće.

S obzirom na to da dr Delaboa o hrono pravilima govori ne kao o dijeti, već kao o zdravom načinu ishrane, zanimalo nas je da li je ovaj režim dobar za decu, trudnice, hronične bolesnike?

"Sasvim je dobar za decu stariju od dve godine, ali za one mlađe nije jer je njihovom organizmu tada još uvek potrebno mleko. Bezbedan je režim za decu i trudnice, kao i za dojilje, ali bi oni trebalo kačkavalj kao izvor zdravih masti da jedu za doručak i ručak, dok je sve ostalo isto. Hrono ishrana je dobra i za hronične bolesnike, mada bih voleo da napomenem da se oni time neće izlečiti, ali to može doprineti boljem stanju njihovog organizma."

Kako je došao na ideju da razvije koncept ishrane kojeg se danas pridržavaju milioni ljudi u svetu?

"Ja sam inače gerijatar, bavio sam se negom starijih lica. U jednom trenutku sam prestao da pušim i u ugojio sam se 30 kilograma. Pošto sam probao sve moguće dijete, pokušao sam da jedem onako kako sam savetovao svojim pacijentima na gerijatriji. Video sam da to daje dobre rezultate, i onda sam to počeo da proučavam."

Ako ste čitali bilo šta o ovoj ishrani, sigurno ste videli da postoji i srpska verzija hrono ishrane dr Ane Gifing. Pitali smo dr Delaboa u čemu je razlika između njenog i njegovog koncepta?

"Ana Gifing je plagirala moju knjigu. To o čemu ona piše ne može da naziva hrono ishranom jer to nije njeno. Postoji samo francuska hrono ishrana", rekao nam je ovaj stručnjak, koji se nakon toga posvetio mnogobrojnim fanovima koji su čekali da im potpiše knjigu.

Povezano

Sve vesti