• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštar pad plata u maju - na "normalu"

Izvor MONDO/Agencije

Veliki pad zarade u odnosu na april - više od 10 odsto, ali majska plata na nivou one iz prošle godine u dinarima. U evrima mesečni pad plate iznosi više od 40 evra.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci RZS

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u maju 2016. iznosila je 43.951 dinar, što je nominalno (bez računanja inflacije) manje za 10,8 odsto, a realno za 10,9 odsto manje u odnosu na april, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U evrima novčanik još tanji

Mesečni pad maj na april još je veći ako se pogleda iznos u evrima. Prema srednjem kursu NBS u mesecu za koji se dobija plata, u maju je ona iznosila 358 evra, dok je u aprilu bila 401 evro. Međugodišnji pad je manji, jer je prošlog maja plata izražena u stranoj valuti iznosila 365 evra.

Prosečna bruto zarada isplaćena u maju iznosila je 60.520 dinara, i u odnosu na april je nominalno manja za 10,3 odsto, a realno je manja za 10,4 procenta.

Pad majskih zarada u odnosu na prethodni mesec je rezultat činjenice da su krajem aprila, zbog uskršnjih i prvomajskih praznika isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja.

Pored toga, u aprilu je izvršena isplata bonusa za prvi kvartal 2016. godine, što je takođe uticalo na pad zarada isplaćenih u maju, objašnjavaju iz RZS-a.

Kako se dodaje u saopštenju, prosečna majska bruto zarada je nominalno bila veća za 0,1 odsto, a realno manja za 0,6 procenata u poređenju sa istim mesecom 2015.

Izvor: Ilustracija MONDO/ podaci NBS i RZS

Istovremeno, neto plata isplaćena u maju ove godine je nominalno bila na istom nivou, a realno je manja za 0,7 odsto u odnosu na maj prošle godine.

U periodu januar-maj 2016. godine i prosečna bruto, kao i neto zarada bile su veće za po 4,3 odsto nominalno i veće za po 3,2 procenta realno u odnosu na isti proseke iz istog prošlogodišnjeg perioda.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vase Ime

Najjace mi je kad procitam kolika je prosecna plata u Srbiji...gde brate 44 000????

62

premijer rekao drugačije,ovo su dezinformacijr

sila

Meni nije bila veca ni u aprilu,a nekima su povecali zbog izbora,a sad smanjuju...

special image