• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brexit: Evo šta kaže Narodna banka Srbije

Izvor MONDO/Agencije

Stabilnost srpskog finansijskog tržišta neće biti ugrožena, uprkos velikim turbulencijama na svetskim tržištima izazvanim odlukom građana Velike Britanije da izađu iz EU, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

 BREXIT - Narodna banka Srbije o izlasku Britanije iz EU Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Centralna banka i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija, ističe se u saopštenju NBS povodom rezultata referenduma u Britaniji na kojem je pobedila opcija za izlazak iz EU.

"Jutrošnje turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu, pa smo preduzeli adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema. Nakon početnih pritisaka tržište je vrlo brzo umireno", ističu u NBS.

Uzimajući u obzir činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, kako se dodaje, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju.

U beogradskim menjačnicama stanje - redovno

U menjačnicama u užem centru Beograda danas nije bilo ni prodaje ni tražnje za britanskom funtom, mada je vrednost britanske valute pala i na domaćem kao i na međunarodnim tržištima zbog odluke Velike Britanije da izađe iz EU. Kako kažu za Tanjug u menjačnici "Zmaj", u centru Beograda, funta je od juče pala prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije za oko osam odsto, sa nivoa od 161,37 na 151,40 dinara za jednu funtu, što je, kako ocenjuju, psihološki efekat ishoda referenduma u Velikoj Britaniji.

Kao i NBS, i centralne banke širom sveta su, navode u centralnoj banci Srbije, dale obećanje da će preduzeti sve aktivnosti kako bi smanjile štetne uticaje Brexita na finansijska tržišta.

Šest najvećih centralnih banaka - FED, ECB, Japan, Engleska, Kanada i Švajcarska, na raspolaganju ima svop linije kojima mogu da obezbede adekvatne nivoe devizne likvidnosti.

Južna Koreja i Indija su već intervenisale na svojim tržištima, podseća NBS, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska. Sve ostale centralne banke su izrazile spremnost da urade isto u slucaju potrebe.

"Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz EU imati dugoročnije efekte i da će nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije", navode u NBS.

Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja na svetskom i domacem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ozna

I Dinkić je rekao da je svetska ekonomska kriza šansa za Srbiju...toliko.

Samo izgovori

Realna vrednost dinara je oko 150-160 za 1 euro.. Sve ovo sto rade je vestacki odrzavanje samo se pitam do kada

special image