mondo.rs

Namirnice koje svaka žena treba da jede

Autor:

Ove supernamirnice, kako ih stručnjaci nazivaju, doprineće i zdravlju i lepoti!

0
A- A A+

  Pomorandže, jabuke, kruške, zelena salata i orasi su namirnice koje doprinose lepoti i zdravlju.

Generalno, režim ishrane koji se zasvniva na voću, povrću, uz malo šećera, soli i nezasićenih masti, pomaže damama da i u poznim godinama zadrže vitalnost.

Iako su stručnjaci izdvojili nekoliko namirnica koje bi svaka žena trebalo da jede, naučnici napominju da je uopšteno važna zdrava ishrana, a ne pojedinačne namirnice.

U svakom slučaju, istraživanje sprovedeno u Kaliforniji pokazalo je da su orasi bogati zdravim nutrijentima. Nešto ranije ove godine, dr Majkl Greger saopštio je da dve šake orasa nedeljno ženama produžavaju život koliko i četvorosatno trčanje svake nedelje. Prethodna istraživanja pokazala su da ova namirnica smanjuje rizik od srčanog udara, deijabetesa, umanjuje stres, dobra je preventiva za Alchajmerovu bolest, rak dojke, a snižava i nivo holesterola.

Studija Univerziteta u Mičigenu pokazala je da su ljudi koji jedu jednu jabuku dnevno generalno boljeg zdravstvenog stanja, zbog čega ređe posećuju lekara.

"Jednostavna poruka ove studije je da pokreljivost žena kada ostare, zavise i od njihove ishrane. Konzumiranje određenih namirnica, poput orasa, voća... mogu napraviti razliku između toga da li će neka žena u starosti moći sama da ode u prodavnicu ili sama da se obuče", kaže profesorka medicine na Harvardu dr Frensin Grodstajn.

S obzirom na to da je istraživanje u trajanju od 30 godina sprovedeno na 54.762 žene, rezultate studije ne bi trebalo olako "prepisati" i na muškarce.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti