mondo.rs

Smenjen direktor zbog goveda "kvrgave kože"

Autor:

Zbog propusta u radu Uprave za veterinu, koja nije pravovremeno reagovala u pokušaju sprečavanja širenja bolesti kvrgave kože goveda, Vlada juče je smenila Miodraga Petrovića, direktora ove Uprave.

4
A- A A+

Moglo bi se reći da je odluka doneta i pod pritiskom javnosti jer su se pojavila mišljenja da je boljom organizacijom stručnih službi šteta po domaće stočarstvo mogla da bude manja, piše "Politika".

Kako je za beogradski dnevnik rekao Dragan Glamočić, savetnik premijera i bivpi ministar poljoprivrede, u radu nadležne službe Ministarstva poljoprivrede bilo je dosta propusta. Posebno im je zamereno što nisu blagovremeno ušli u proceduru nabavke vakcina protiv „nodularnog dermatitisa” i ranije informisali farmere i javnost o mogućnosti da se zaraza proširi na Srbiju.

Zaražena zona Bosilegrad i Bujanovac

Vlada Srbije proglasila je teritorije opština Bosilegrad i Bujanovac zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga za ugroženu teritoriju od te bolesti. Nodularni dermatitis, koji je ranije bio prisutan samo u Africi, virusno je oboljenje koje se ne prenosi na ljude. Ekonomske štete koje može da izazove ogromne su jer se zbog nemogućnosti lečenja životinja pribegava uništavanju grla a šteta se nadoknađuje farmerima iz državne kase.

"Nismo mogli da sprečimo pojavu virusa, to je istina. Farmeri i javnost su morali pravovremeno da budu obavešteni, da se urade dezinfekcije a ne da se to krije. Znali smo još prošle godine da nam preti opasnost jer se bolest javila u okolnim državama. Prvo u Bugarskoj a onda i u Makedoniji. Mogli smo ranije da započnemo proceduru za nabavku vakcine a ne toliko da čekamo", rekao je Glamočić, dodajući da je vlada u međuvremenu oformila Operativni tim i da se stručnjaci sada trude da nadoknade ono što je propušteno.

Doneta odluka o vakcinaciji svih 900.000 goveda u Srbiji. Do sada obolelo i odstranjeno 240 grla, a postoji sumnja da je još 180 zaraženo

Kako je rekao, u Srbiju je juče stiglo 50.000 doza vakcina protiv kvrgave bolesti goveda koje je Evropska komisija, prošle nedelje, odobrila našoj zemlji tako da vakcinacija, konačno, može da počne. Svakoga dana očekuje se još 400.000 novih doza za vakcinaciju životinja u ugroženom području. Do sada je kod nas obolelo i odstranjeno 240 grla, a postoji sumnja da je još 180 zaraženo. Prema proceni u Srbiji ima oko 900.000 goveda i sve životinje će biti vakcinisane.

 "Bolest teško može da bude zaustavljena pa je doneta odluka da budu vakcinisana sva goveda u Srbiji. Znamo da će biti različitih mišljenja o tom potezu ali takva je procena struke", rekao je Glamočić.

On ističe da je bolest pod kontrolom, ali da ne treba da živimo u zabludi da može da bude zaustavljena i da ćemo time što vakcinišemo stoku odmah rešiti sve probleme. Kako je objasnio, u nevakcinisanim stadima, ako se bolest pojavi, biće odstranjena sva grla čak i ako je samo jedna životinja zaražena. Tamo gde su vakcinisana, a ipak dođe do zaraze, biće odstranjene samo obolele životinje.

Povezano

Sve vesti