• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sofest dodeljuje Batinu nagradu!

Izvor MONDO/Tanjug

U okviru 45. izdanja Filmskog festivala u Sopotu, nagrada za glumu nosiće ime Bate Živojinovića.

U glavnom programu 45. Filmskog festivala u Soputu (Sofest) od 5. do 9. jula u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 13 domaćih filmova, a u fokusu ove godine je kamera i rad direktora fotografije.

Od ove godine dodeljuje se i počasna statueta "Sloboda" za doprinos filmskoj umetnosti predstavniku filmske profesije u fokusu, te je prvi laureat jedan od najplodnijih srpskih direktora fotografije, uz to i reditelj, Božidar Bota Nikolić i njemu u čast biće priređen i svojevrsni omaž u okviru pratećeg programa festivala.

U Skupštini grada Beograda najavljeno je zanimljivo otvaranje festivala kroz koje će publiku voditi Zoran Kesić uz podršku manekenke Anđelije Vujović.

Oni će predstaviti glumce koji će prodefilovati fijakerima i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku Bilju Krstić koja će nastupiti sa ansamblom "Bistrik".

Festival će otvoriti film Mirjane Karanović "Dobra žena", a rediteljka i glumica će se obratiti publici, kao i Božidar Nikolić.

Žiri publike dodeliće statuete "Sloboda" za najbolji film, najboljem glumcu i glumici, a stručni žiri festivala plakete "Sunce Sofesta" za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i zvuk na filmu.

Glavnu nagradu festivala sponzoriše Filmski centar Srbije, a ove godine će biti dodeljena za najbolju kameru i iznosi 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koliko iznose i nagrade publike, koje sponzoriše Opština Sopot, za razliku od ostalih zvaničnih nagrada festivala, koje iznose po 50.000 dinara.

Od ove godine, nagrada za najboljeg glumca i nagrada za najbolju glumicu nosi ime "Bata Živojinović".

U okviru pratećeg programa kao omaž Nikoliću, biće upriličena projekcija njegovog filma "Balkanski špijun" na otvorenom, u prostoru oko Stare Vodenice, u kojoj će biti priređena i izložba plakata iz njegovih filmova.

U galeriji Centra za kulturu Sopot biće postavka fotografija sa raznih snimanja Bote Nikolića tokom decenija, a biće izložena i originalna kamera kojom je snimio neke od ključnih filmova naše kinematografije.

Srpska asocijacija snimatelja održaće u Sopotu svoju sednicu i okrugli sto s temom "Film se snima u glavi", a Nikolić će održati masterklas.

Najavljena je i radionica za snimatelje, čiji će polaznici snimati intervjue sa gostima festivala i uraditi film o 45. Sofestu, koji će biti prikazan na zatvaranju festivala.

U holu Centra za kulturu, posetioce će dočekivati plakati iz filmova jednog od osnivača Festivala u Sopotu i legende srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića, kao i izbor fotografija "Bata u Sopotu".

Ispred Centra za kulturu biće prikazana dva filma u kojima je Živojinović tumačio glavnu ulogu - "Brat doktora Homera" Žike Mitrovića iz 1968. i "Halo taksi" Vlaste Radovanovića iz 1983. godine.

Milan Lazović, vršilac dužnosti direktora Centra beogradskog festivala (Cebef), koji sa Centrom za kulturu Sopot organizuje festival, rekao je da "Sofest" na konkursu Ministarstva kulture i informisanja nije dobio sredstva, dok je Grad Beograd izdvojio 3,5 miliona dinara.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE