Fonet

Đilas napustio DS, Lutovac kandidat za predsednika

Autor:

Previranja u DS: Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Ðilas iščlanio se iz te stranke, a Zoran Lutovac najavio kandidaturu za predsednika.

5
A- A A+
dragan đilas, djilas Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Dragan Đilas - 22. 2. 1967.Ðilas za "Danas" nije želeo da objasni razloge zbog kojih je istupio iz stranke koju je vodio od novembra 2012. do maja 2014, a kasnije je i Tanjugu potvrdio tu informaciju.

Posle poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine i odlaska DS u opoziciju, Ðilas se isprofilisao kao glavni kandidat za novog vođu stranke.

To je dovelo do višemesečne borbe sa Tadićem, čijim je odustajanjem od mesta predsednika postao jedini izgledni kandidat pred stranačku skupštinu.

Nedugo po stupanju Ðilasa na dužnost predsednika DS, stranku je napustio Boris Tadić, sa mesta počasnog predsednika. Tadić je tu odluku obrazložio time što se ne slaže sa pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom, navodi list.

Sa Ðilasom na čelu DS je na izborima osvojio nešto više od šest odsto glasova, a potom ga je na izborima za predsednika stranke pobedio Bojan Pajtić.

Posle odlaska sa čelne funkcije u DS, Ðilas se povukao iz političkog života i nastavio da obavlja funkciju predsednika Košarkaškog saveza Srbije.


ZORAN LUTOVAC, KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA

Istovremeno Funkcioner Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac objavio je danas kandidaturu za lidera stranke, napominjući da se kandiduje na predlog ljudi čije mišljenje poštuje, a koji smatraju da je DS potrebno kadrovsko i akciono osveženje.

Lutovac je, na konferenciji za novinare na kojoj su zamolili da mediji ne postavljaju pitanja, rekao da je među članovima stranke, biračima i simpatizerima zasićenost ljudima koji su godinama u samom vrhu DS, pa otuda ideja o kandidaturi.

"Na izborima su mnogi dali glas DS kao jednu vrstu kredita namenjenog poboljšanju stranke i to poverenje ne sme da se izneveri", rekao je Lutovac.

Ivan Vujačić, koji je podržao kandidaturu Lutovca, podsetio je da je DS bila prva stranka koja je istakla kao svoj program da Srbija bude moderna država u Evropi, stranka koja se borila protiv izbornih krađa i epicentar opozicije protiv režima Slobodana Miloševića.

On je, kako je rekao, u ime istaknutih članova DS, među kojima su na konferenciji bili Gorica Mojović, Dragosav Šumarac i Natalija Mićunović, predložen da predstavi Lutovca kao kandidata za predsednika DS.

Rok da članovi DS plate članarinu je do 24. avgusta i samo tako će imati pravo glasa na izborima.

Povezano

Sve vesti