Bojana Zimonjić Jelisavac

Dvadeset godina "Igre prestola"

Ili, na koji način je "Pesma leda i vatre" promenila moj život.

Knjiga "Igra prestola", prvi deo serijala "Pesma leda i vatre" Džordža R. R. Martina, objavljena je 1. avgusta 1996. godine. Tim povodom, evo otvorenog pisma autoru od velike obožavateljke!

Dragi gospodine Džordže R. R. Martin,

Prvi put kada sam čula za Vaše knjige, bilo je rano popodne na slobodan dan, krajem 2010. godine. Pitala sam jednog od drugova da mi preporuči nešto za čitanje, pošto sam presušila sa knjigama. Rekao mi je "uzmi 'Pesmu leda i vatre', nećeš se pokajati". Pitala sam o čemu se radi, rekao mi je da je super i da ima zmajeva. Slegla sam ramenima, prošetala do knjižare kod SKC-a i kupila "Igru prestola".

Razgovor se, inače, odvijao na FB četu, pa sam po povratku iz knjižare prijavila da sam kupila nešto što ste Vi napisali. Odgovor me je iznenadio.

"Koje si sve uzela", pitao me je on.

"Pa, samo tu prvu", otkucala sam, a za sebe zadržala "jeeeeste, najbolje pa ću da puknem ukupno četiri soma dinara na ceo serijal, da mi treba prikolica da ih doteram do kuće, a ne znam ni da li mi se ta prva sviđa".

"Kul :) Čisto da znaš, ideš sutra po ostale", stigao mi je odgovor.

Zatvorila sam laptop bez odgovora i otvorila knjigu.

Sutradan sam ispred knjižare čekala da se otvori, spucala šta je ostalo od plate na ostale do tada prevedene knjige, pročitala ih koristeći svaki slobodan i iole budan trenutak, i zvanično postala "Vesteros džanki".

Pokajnički sam drugu na FB poslala malo priznanje da sam uzela i sve ostale i veliko "hvala".

Da, gospodine Martin, obradovala sam se ulasku u Vaš svet 2010, i samo nekoliko meseci kasnije mogla sam da pogledam i seriju.

Da Vas ne davim sada time šta je zadovoljilo moje estetske kriterijume ili koga je HBO potrefio u odnosu na sliku u mojoj glavi, ostali bismo ovde do… Pa, dok vi konačno ne otkrijete kada će nova knjiga.

Ozbiljno ste se umešali u moj život i planove leta 2011, nije me sramota da priznam. Planirala sam put u inostranstvo nekoliko meseci, kada sam shvatila da ćete objaviti "A dance with dragons" 12. jula te godine, a moj željeni odmor bi se završio pre tog datuma.

dance with dragons Foto: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

Svakako nije dolazilo u obzir da čekam još dodatno vreme dok se knjiga prevede i još podeli na dva dela, moralo se delati odmah i morala je biti kupljena na engleskom, pre nego što zaboravim ko je koji Grejdžoj ili koja Peščana zmija. Put je isplaniran i avionska karta kupljena (i preplaćena) tako da i dalje budem "napolju" kada peta knjiga izađe, da bih mogla da je strpam u kofer i ponesem sa sobom. Da ne bi bilo "prošla baba sa kolačima", ili što biste Vi rekli, "proleteo Egon Osvajač na zmaju, žonglirajući pitama od limuna".

Kada će kraj serije?

Učinili ste me, takođe će se pokazati, iritantnijom po okolinu. Ja sam jedna od onih što zvocaju "nije GoT, nego ASOIAF", i dvadesetak puta tokom epizode ili razgovora kaže "U knjigama NIJE tako" i onda drži predavanje. Znam da nisam jedina kojoj je Vaše odugovlačenje izazvalo blagu paniku, jer nakon pet godina više nemamo intelektualnu superiornost nad onima što gledaju seriju, sažetu u rečenici "Znam šta će dalje da se desi, uta-taaaaa".

Znam takođe da mi nismo u najvećem problemu, već oni koji su vas čitali od samog početka. Nisu mogli ni da slute da će 20 godina čekati kraj priče, i evo, još uvek ga nisu dočekali.

Možda će Vas zabaviti da znate da Vaši likovi u našoj kući imaju poootpuno drugačija imena. Moj suprug ne čita Vaše knjige, nego samo gleda seriju. I naravno, ne uspeva baš najbolje da isprati imena, kao ni ostali koji samo gledaju.

Sviđa mu se što je Salsa Stark konačno pokazala zube. Siguran je da je kalisi ime, a ne titula. I bilo mu je užasno žao kada ste u seriji spalili "ćerku onog STANISLAVA, burazera prvog kralja".


Trudim se da razumem zašto se, ako ćemo pravo, razvlačite. I dajem Vam za pravo ono što ste izjavili u jednom intervjuu - u seriji mogu samo da "teleportuju" likove sa kraja na kraj Sedam kraljevstava, a Vi u knjigama morate korak po korak da ih dovedete sa tačke A na tačku B, i to traje. I taj put je, istina, ono što likovima u knjigama daje dubinu, koje u seriji ponekad nedostaje.

Ali, bre, predugo traje.

I možda ne bih bila pomalo uvređena da niste lepo, lično na svom blogu napisali da knjiga nije gotova jer ste se Vi bavili drugim stvarima.

Pažljivo sam ispratila Vaš razgovor sa mojim prvim omiljenim piscem Stivenom Kingom, koji ste vodili pre nekoliko nedelja.

I pitali ste ga, kako tako je*eno brzo piše? (Vaše reči, ne moje)

Izvor: YouTube

Ne znam da li znate, ali King uvek na pitanje "kako piše" odgovara na isti način (i ubraja ga u jedno od najdosadnijih pitanja koje mu novinari ili fanovi postavljaju). Uvek kaže "reč po reč".

Savetujem Vam da usvojite taj njegov recept, još bi bolje, zapravo, bilo kada biste ga pratili i po pitanju objavljivanja poslednjih nastavaka "Mračne kule". Kao što verovatno znate, prvi deo je objavio 1982, a poslednji 2004. godine. Preciznije, poslednja DVA je objavio te iste 2004. godine, jedan u junu, drugi u decembru, da ljudi ne čekaju. Žao mi je, al' onaj osmi deo smešten između četvrtog i petog mi se uopšte nije dopao, i ne smatram ga formalnim delom serijala. Taj je, onako usput, izašao 2012. godine. Ali, da se ne rasplinjavam sad, pisaću njemu odvojeno.

Zavirila sam i danas, na 20. godišnjicu izlaska "Igre prestola", na Vaš blog-koji-nije-blog. Pažljivo pročitala Vaša sećanja i prezentaciju novog, ilustrovanog izdanja, i na samom kraju rečenicu - "nemam nikakvih vesti o šestoj knjizi".

I opet se razočarala. Ne zato što ja, ili bilo ko od nas nestrpljivih, mislimo da niste dobri. Odlični ste. Pišete savršeno, razvijate vrhunsku priču, nemajte nijednog lika - a ima ih hiljade - koji nema svoje mesto i jasno definisan cilj.

Sve u svemu, srećna vam 20. godišnjica, mi nestrpljivo čekamo knjige. Nemojte da bude da stvarno ovo radite po ceo dan.

Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti