Da li Rusi mogu na Olimpijske igre znaće se 21. jula
MN Press 

Međunarodna atletska federacija supendovala je ruske atletičare sa svih međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre, zbog dopinga, a Međunarodni olimpijski komitet je podržao tu odluku.

Rusija je uložila žalbu na tu odluku Sudu za sportsku arbitražu, ali i više desetina atletičara iz te zemlje. Sud u Lozani potvrdio je da su se sve zainteresovane strane dogovorile o ubrzanom postupku.

Olimpijski komitet Rusije i Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštili su da će Sud u Lozani 19. jula saslušati žalbu Rusije.

Konačna odluka o suspenziji trebalo da bude doneta 21. jula.

Rusija pokušava da ospori pravilo da je atletičarima zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima ako je domaći atletski savez suspendovan, kao što je i slučaj u Rusiji.

IAAF je prošlog novembra suspendovala ruski savez, a samim tim i njegove atletičare, posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu, koji je finansirala i podržavala država.

Međunarodna atletska federacija je sredinom juna potvrdila suspenziju, a odluku je podržao i Međunarodni olimpijski komitet.

IAAF je ranije saopštila da ruski atletičari "koji su bili van zemlje" i koji pokažu da su ih na doping testirali "neki drugi sistemi" mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru biće održane od 5. do 21. avgusta.