• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mamićeve lekcije: 10 najvećih transfera Dinama

Autor Mladen Šolak

Pročitajte koliko je "balkanski Porto" zaradio prodajom igrača i čiji odlasci su doneli najviše novca u Zagreb.

 Dinamo Zagreb Zdravko Mamić transferi prodaja igrača Izvor: MN Press



Zdravko Mamić, siva eminencija Dinama, priprema ovih dana još nekoliko spektakularnih transfera - prodaju talentovanog Ante Ćorića Liverpulu za 15 miliona, ali i najavljeni odlazak Marka Pjace u Juventus, Dortmund ili Milan.

Potpredsednik "roso-nera" Adrijano Galijani već je u Zagrebu, gde pregovara sa čovekom čije je ime godinama sinonim za dobru prodaju fudbalera.

Uspeh transfer politike zvanično prvog dopredsednika hrvatskog šampiona, a nezvanično apsolutnog "Broja jedan" u Maksimiru (i hrvatskom fudbalu, uopšte) odavno izaziva zavist njegovih konkurenata, ali i istrage državnih organa.

Ipak, bez obzira na te procese, bez obzira na kritike navijača Dinama i uprkos njihovim apelima da Mamić napusti ("oslobodi") klub, više se i ne postavlja pitanje ko u regionu bivše Jugoslavije najbolje posluje godinama.

"Tajna je u tome da dovoljno puta možete reći 'Ne'", jedna je od Mamićevih izreka kojom je objasnio umeće prodaje igrača po izuzuzetno visokim cenama.

Početkom godine, hrvatski novinari sabrali su da je Dinamo samo u poslednjih 20 godina od prodaje igrača zaradio oko 140 miliona evra neto i da je za to vreme ostvario 906 transfera!

Od sezone 1995/96, pa do kraja takmičarske 2015/16, Dinamo je izvršio 449 kupovina igrača i 457 prodaja. Na kupovinu je potrošio oko 13,5 miliona, uključujući i dolazak Marka Roga, koga je Mamić prošle godine platio za ovdašnje uslove vrtoglavih pet miliona evra!

Da li neko može da pomisli da mu se ta kupovina neće isplatiti?

U poslednje dve decenije u ovom delu Evrope niko nije ostvario veću zaradu od Dinama i Mamića. Ovo su transferi koji su taj klubom učinili "Portoom" regiona bivše Jugoslavije, pa i šire.


Mimo Top 10 transfera, predstavljenih u galeriji fotografija, vredne pomena su i ove prodaje:

Josip Brekalo (Volfsburg, 6 miliona), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev, 6 miliona), Jerko Leko (5,5 miliona), Mark Viduka (Seltik, 5,3 miliona), Ivica Olić (CSKA, 5 miliona), Tin Jedvaj (Roma, 5 miliona), Domagoj Vida (Dinamo Kijev, 5 miliona), Alen Halilović (Barselona, 5 miliona), Marcelo Brozović (Inter, 5 miliona), Sime Vrsaljko (Đenova 4,8 miliona), Silvio Marić (Njukasl, 4,5 miliona)...

Komentari 47

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

dodji u partizanm mamicu

Realno

Dinamo je ono sto je nekad bila Zvezda sto se transfera tice! Mamic je ono sto je nekad bio Dzaja!! Samo jos savremeniji!

zox

@Realno Savremeniji??? Lepši izraz za "još veći lopov"?

Najnovije

Kolumnisti