Zašto su komarci u avgustu opasniji

Autor:

Kada padne mrak u vašoj kući počinje rat? Rat protiv komaraca? Evo kome treba da se žalite, ali saznajte i zašto stručnjaci upozoravaju da se krajem leta naročito pazimo komaraca.

2
A- A A+

  Zaprašivanje komaraca, koji prenose virus Zapadnog Nila, u nadležnosti je lokalnih samouprava, a mnoge od njih nisu planirale sredstva za te namene u opštinskom budžetu ili predviđeni novac ne troše u te svrhe. Zbog toga su se večernje šetnje mnogima pretvorile u pravu noćnu moru, jer se kući vraćaju u pečatima, izujedani od komaraca.

Na svu sreću, u Srbiji tokom ove godine nije registrovan virus Zapadnog Nila ni kod ljudi, ali ni kod komaraca, a iskustva od prethodnih godinu kažu da se intenzivnije širenje virusa očekuje tokom avgusta.

Direrktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić kaže da virus Zapadnog Nila prenose domaći komarci, te da se i ove godine kao i svih prethodnih godina radi nadzor nad komarcima, pticama, konjima koji su važni u vektorskom sistemu prenosa.

"Za sada nismo imali registrovanu infekciju u ovoj godini ni kod komaraca, niti kod ljudi. Naravno, još je rano. Mi očekujemo, kao što se to dešavalo i prethodnih godina, da se u drugoj polovini avgusta pojave i prvi slučajevi", rekao je Ilić Tanjugu.

Uglavnom prođe bez simptoma, ali...

Kod većine zaraženih Zapadnim Nilom ne javljaju se nikakvi simptomi, a u malom broju slučajeva javljaju teži oblici oboljenja praćeni komplikacijama kao što je zapaljenje mozga i moždanih ovojnica. Velika epidemija bila je 2013. godine, kada je bilo više od 300 slučajeva obolelih sa komplikaciijama.

Jedina mera zaštite od virusa Zapadnog Nila je sprečavanje ujeda komaraca, a njihovo suzbijanje u nadležnosti je lokalnih samouprava, koje u svojim budžetima treba da planiraju sredstva za tu namenu, rekao je Ilić i dodao da je zaprašivanje posebno važno u onim sredinama gde ima močvarnog područja i stajaćih voda.

Virus zapadnog Nila tokom prošle godine registrovan je kod 24 pacijenta starosti od 32 do 86 godina, dok je zemljama EU registrovano 96 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

KAKO DA SE SAMI ZAŠTITIMO

Direktor Batuta kaže da i građani sami mogu nešto da urade u zaštiti od komaraca i da je osim sredstava za mazanje tela i mrežice na prozorima, važno da se u dvorištima, na terasama, eliminiše stajaća voda u saksijama, odbačenim gumama, činijama za životinje.

"Vodu treba često menjati jer su to idealna mesta za polaganje larvi komaraca, gde se oni razmnožavaju", rekao je Ilić.

Ako ne možete da se izborite sami...

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekoloigiju obavljaju suzbijanje komaraca i larvenih formi komaraca na teritioriji Beograda, a iz te ustanove apeluju na građane ukoliko imaju problem sa komarcima da to prijave Zavodu na broj telefona 011 305 40 00, ili putem mejla zavod@biocidi. org. rs

Nadzor nad komarcima u Srbiji, da li su zaraženi virusom Zapadnog Nila, sprovodi Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Rukovodilac Odeljenja za ispitivanje i razvoj biocidnih proizvoda Branislav Pešić kaže da Zavod za biocide u sklopu projekta Ministarstva zdravlja obavlja detekciju virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca na teritoriji Srbije.

"Komarci se na teritoriji cele Srbije sakupljaju od juna meseca u specijalizovanim klopkama za komarce, a zatim se u laboratorijama Zavoda vrši detekcija virusa Zapadnog Nila. Do sada nismo detektovali prisustvo virusa u domaćim komarcima", rekao je Pešić Tanjugu.

Prvi zaraženi komarci, kako kaže, očekuje da se pojave krajem avgusta, a nadzor će trajati sve dok se ne završi sezona - do oktobra.

On dodaje da komaraca ima najviše u onim delovima Srbije gde ima dosta voda, a to su Vojvodina, priobalje Save i Dunava.

Pročitajte i ove savete, zlata vredne:

Napravite sprej - "smrt za komarce"

Napravite surovu zamku!

Prirodnim sredstvima protiv komaraca

Ako vi imate neke dobre savete kako da se zaštitimo od komaraca, podelite ih sa nama u komentarima!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti