"Sećaš li se Đavole, Ljubljane '76?" (FOTO)

Autor:

Generacija igrača Partizana okupila se u ponedeljak uveče u beogradskom restoranu da obeleži uspeh od pre 40 godina. To je bila "luda završnica" jugoslovenske lige.

Momčilo Moca Vukotić, Radmilo Ivančević, Vukan Perović, Blagoje Istatov, Ilija Zavišić, Predrag Tomić, Refik Kozić, Rade Zalad, Nenad Bjeković... okupili su se u ponedeljak uveče u jednom beogradskom restoranu da obeleže 40 godina od "Hičkokovske" završnice prvenstva ondašnje jugoslovenske lige.

Oni su bili članovi zlatne generacije Partizana koje je u klub donela 7. titulu prvaka države u njegovoj istoriji. Okupljanje je bila prilika da evociraju uspomene na te utakmice, da se prisete dodavanja, poteza, šansi...

Ovako oni izgledaju danasA ovako su izgledali te 1976. godine

Nenad Bjeković, Moca Vukotić, Ilija Zavišić (iza Moce), stoje: Sima Nikolić i Predrag Tomić Foto: MN Press/arhiva/Tomislav Mihajlović Nenad Bjeković, Moca Vukotić, Ilija Zavišić (iza Moce), stoje: Sima Nikolić i Predrag Tomić


Bio je 11. jul 1976. godine, a Partizan je gostovao u Ljubljani u poslednjem, 34. kolu šampionata. Crno-beli su morali da pobede da bi osvojili ttitulu prvaka Jugoslavije, čelanu 11 godina.

Toj utakmici prethodio je onaj čuveni, katastrofalni poraz od splitskog Hajduka 1:6 u Beogradu, kada su svi navijači Partizana na punom stadionu u Humskoj ostali posle utakmice da pevaju igračima. I dan-danas ta utakmica se prepričava, baš kao i navijanje Grobara. 

A onda meč u Ljubljani. Partizan je imao podršku kao da se igralo u Beogradu. Došli su navijači iz svih krajeva Jugoslavije i bodrili ekipu, koja se mučila, tražila put do gola Olimpije.

I onda, bukvalno u poslednjim sekundama utakmice, Nenad Bjeković zvani "Đavo" ili "Bik", postiže gol za 1:0 i neopisivo slavlje na tribinama, terenu. Svi navijači Partizana su utrčali na teren i ne čekajući da bude označen kraj meča.

Ovako je to izgledalo

Izvor: YouTube


Dolazak ekipe, koju je sa klupe predvodio Tomislav Kaloperović bio je takođe za antologiju. Na aerodromu u Beogradu više desetina hiljada ljudi, što se ne pamti!

Povezano

Sve vesti