"Slučaj Aleksa": Škola se žalila na presudu

Autor:

Viši u sud je presudio da OŠ "Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati dva miliona dinara odštete zbog propusta koji su doveli do smrti Alekse Jankovića, javljaju beogradski mediji. Škola se žalila.

37
A- A A+


Aleksa je tokom 2010. godine trpeo višemesečno maltretiranje - tukli su ga, šamarali, pretili - što je dovelo do njegovog samoubistva 2011. godine. Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000. Obrazloženje je glasilo: "zbog propuštanja dužnog nadzora" i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

Škola se žalila

Škola je juče uložila žalbu na presudu koja nije pravosnažna, rečeno je Tanjugu u Osnovnom sudu u Nišu.

Aleksini roditelji Bojan i Dragana Janković godinama kasnije su vodili borbu za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a jedna od metodi borbe je bila i krivična prijava protiv odgovornih u školi. U međuvremenu su upozoravali da niko od odgovornih nije snosio posledice, i da su neki u međuvremenu i napredovali u karijeri.

Sud je odbio krivičnu prijavu, jer je školi već suđeno po prekršajnoj. Ipak, kako za "Nedeljnik" kaže Bojan Jovanović, Viši sud u Nišu je doneo presudu da škola mora da plati odštetu od 1,5 milion dinara, na osnovu odštetnog zakona, a kazna sa sudskim troškovima dostiže skoro dva miliona.

Izvor: youtube

"Dobili smo tu vest od advokata pre sedam, osam dana", kaže Bojan Janković. "To je bio naš cilj, jer više nismo imali drugih načina nakon što je odbijena tužva po krivičnoj odgovornosti. Oni su i tokom suđenja po ovom odštetnom zahtevu negirali odgovornost po prekršajnoj odgovornosti, ali su se pozvali na tu istu presudu kada su govorili zašto ne možemo da ih gonimo krivično. Sada želimo da vidimo kako će ovo da zataškaju. Uspeli su da zataškaju presude od 500 hiljada dinara, a to je novac koji dolazi iz budžeta, to su platili građani Srbije, to smo platili i moja supruga i ja. Sada je veća cifra, možda ovo neće moćiu da zataškaju. Možda će neko sada pokrene pitanje odgovornosti ljudi koji vode naše škole."

To, kaže, jedino daje smisao "njihovoj borbi", da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju.

"Još ne znamo šta ćemo da uradimo s tim novcem. To nije mala suma. Sačekaćemo apelaciju, pa ćemo posle odlučiti. Videćemo kome je taj novac najpotrebniji, i kome ćemo proslediti. Znam samo da ćemo reći da to Aleksa časti. Samo tako sve ovo ima neki smisao", kaže Bojan Janković za "Nedeljnik".

Sve vesti