MONDO/Tanjug

Kopaće se na Studentskom trgu, gradi se garaža

Autor:

JKP Parking servis dobilo je građevinsku dozvolu za izgradnju javne podzemne garaže "Studentski trg" sa oko 700 parking mesta, koja će se nalaziti ispod saobraćajnice na Studentskom trgu, gde se trenutno nalazi okretnica trolejbusa.

2
A- A A+
drveće, studentski park, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Kako je navedeno, podzemna garaža "Studentski trg" biće na tri podzemne etaže, raspolagaće sa oko 700 parking mesta, od čega je za potrebe parkiranja osoba sa invaliditetom određeno čak 48 parking mesta.

Nekada groblje danas park

Za vreme vladavine Osmanlija, ovde se nalazilo tursko groblje, koje se tu nalazilo do šezdesetih godina 19. veka. Na mestu današnjeg Univerzitetskog parka, 1824. godine otvoreno je Pazarište, koje je kasnije preimenovano u Velika pijaca. Prilikom prerade urbanističkog plana 1869. Studentski trg je dobio pravilniji oblik. Na jednoj strani trga je ostala Velika pijaca, dok je na drugoj napravljen park. Pijaca je uklonjena 1927. godine. Prepoznatljivost trgu daje Kapetan-Mišino zdanje, koje je bilo i ostalo mesto prepoznavanja ovog trga. Taj objekat danas koristi Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Garaža će posedovati i dva lifta, čije su dimenzije prilagođene i kretanju osoba sa invaliditetom, a osim parking prostora, u objektu su planirane pomoćne, tehničke i sanitarne prostorije na svim nivoima, kao i protivpožarno stepenište.

U neposrednoj blizini ulaza i izlaza, predviđene su prostorije za naplatu i kontrolu parkiranja, kao i za obezbeđenje garaže, koja će se nalaziti ispod saobraćajnice na Studentskom trgu, gde se trenutno nalazi okretnica trolejbusa, a na tom potezu će biti i ulaz i izlaz iz garaže.

Nakon izmeštanja autobuske i trolejbuske okretnice, uslediće radovi na izgradnji garaže, a po okončanju planiranih radova, Studentski trg će dobiti potpuno novi izgled i pripadaće centralnoj gradskoj pešačkoj zoni.

"Sa površinom od 21.000 kvadratnih metara, ova garaža biće najveća i najmodernija javna garaža u najužem centru Beograda. Zajedničkim radom trudimo se da menjamo naš grad i da prestonicu učinimo mestom u kome će se građani parkirati bezbedno i komforno", rekao je direktor "Parking servisa" Andrija Čupković.

Nadogradnjom garaže "Obilićev venac" i izgradnjom garaže "Studentski trg" u strogom centru, Beograd će dobiti skoro hiljadu novih parking mesta.

Gradnja garaže najavljena je pre dve godine i trebalo je da, u krajnjem roku, počne početkom ove godine.


Povezano

Sve vesti