• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitef - 50. put!

Izvor mondo.rs

Jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Beogradu i u Srbiji proslavlja 50. rođendan. Ove godine od 24. septembra do 2. oktobra pod sloganom "Na leđima mahnitog bika".

"Bitef je primer institucije koja diše sa vremenom - s jedne strane imamo tradiciju, a sa druge savremenost i nove tendencije", izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na konferenciji za novinare održanoj u Skupštini grada Beograda povodom predstojećeg 50. Bitefa.

On je istakao da su tri stvari važne - da je 50. Bitef veliki jubilej i praznik, i da je obaveza naše generacije da oda počast svim onim velikanima koji su ga stvarali, a zatim čuvali i branili, čak i kada ga je bilo teško braniti.

"Kada kažemo stvarali, naravno da pre svih pomislim na Miru Trailović i Jovana Ćirilova, kao i na hiljade režisera i glumaca koji već pola veka, s jeseni dolaze u Beograd stvarajući od njega evropsku i svetsku prestonicu pozorišta. Takođe, mislim i na pedeset generacija publike koja je i kada je aplaudirala i kada je negodovala bila jedan od pokretačkih motora Bitefa".

Glavna karakteristika Bitefa svih ovih godina, prema rečima Tasovca, bila je da niko ne sme da ostane ravnodušan.

"Ne dozvoliti da publika ostane ravnodušna je preduslov da na pravi način edukujete novu publiku", istakao je ministar Ivan Tasovac.

Izneo je i anegdotu:

"Takođe, mislim i na kritičare. A kad smo već kod kritičara, pre par decenija - ovu priču sam čuo od svog oca i nije vezana za Bitef - Mira Trailović oduševljeno dolazi u Atelje i sve pita: "Jeste pročitali kritike od sinoć? Jesmo Miro, ali su katastrofalne...šta je tu dobro? Kako šta je...pa svi pričaju o predstavi! Dobre kritike niko ne čita, sem onih o kojima su napisane, jer su ljudima dosadne ali loše kritike čitaju svi! Ceo grad bruji o predstavi", rekao je Tasovac.

Pozorišni festival biće održan od 24. septembra do 2. oktobra, a predstave će se igrati u dva termina, od 19.30 i od 21.30 sati u Bitef teatru, Narodnom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom, Ateljeu 212, Domu omladine, Pozorištu na Terazijama i u Madlenijanumu.

Selekciju glavnog programa potpisali su umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i selektorka Bitefa Anja Suša, a čine je 12 predstava iz devet zemalja.

Festival će na velikoj sceni Narodnog pozorišta otvoriti Plesno pozorište TAO iz Kine.

POGLEDAJTE PROGRAM FESTIVALA

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE