• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzije idu gore 2 odsto?

Izvor MONDO/Fonet

Penzioneri u Srbiji do kraja godine, gotovo je izvesno, mogu da očekuju povećanje penzije od dva odsto, pišu "Večernje novosti".

 Moguće povećanje penzija Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

To, iako, izgleda vrlo malo, povećanjem se stvaraju uslovi za rast investicija i zaposlenosti, a time i za veći rast penzija u narednim godinama, ocenio je za list ekonomista prof. dr Milojko Arsić.

U ovoj godini se očekuje realni rast privrede od 2,5 do tri odsto, kao i inflacija od 1,5 odsto, pa ocenjujem da bi penzije mogle da rastu za oko dva odsto, objasnio je Arsić.

Arsić ukazuje da je rast plata i penzija politčka odluka, kao i da će na nju uticati i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda.

Ukoliko bi penzije porasle više do toga to bi potkopalo rast privrede, jer bi onda investicije ostale na niskom nivou.

Sa ekonomskog stanovišta, ukupna potrošnja građana i države trebalo bi da u narednih nekoliko godina raste sporije od BDP-a, kako bi s stvorio prostor za povečanje domaćih sredstava za finansiranje investicija.

Da bi Srbija imala održiv dugoročan rast potreban je rast BDP-a od najmanje četiri do pet procenta godišnje, a da pritom udeo investicija u tome bude bar 25 odsto. Tek sa tim brojkama penzije i plate mogu rasti po istoj stopi kao i BDP.

Sa porastom penzija od oko dva odsto to bi značilo da bi prosečan penzionerski ček bio "teži" za 500 dinara.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da se povećanom naplatom doprinosa u kasu slilo 7 milijardi dinara više nego u isto vreme prošle godine.

"Ako nastavimo da ovim tempom, na kraju godine ćemo dotirati samo 35 odsto budžeta PIO Fonda".

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

86

Taman jos 4 pa da vrate na staro ;)

sloba

Penzioneri ce biti zahvalni.

karmallo

@sloba Penzioneri su ovce za šišanje a ujedno služe kao sigurna glasačka mašinerija koji su direktni učesnici u propadanju zemlje.Dosta više sa njima pomenite mlade i obrazovane koji svaki dan odlaze iz zemlje jer neće da nose pampers pelene na koje ih primoravaju belosvetski hohštapleri.Grčki ustavni sud je usvojio žalbu penzionera da im se ne smanje penzije a kod nas treba kao u Tursku smeniti sve do jednog koji sede na tim funkcijama i primaju 6 hiljada evra platu i dovesti mlade i ne stranačke sudije da dele pravdu ni po babu ni postričevima,zato penzioneri pamet u glavu i iskoristite ovo malo vremena da uživate u životu i ne nasedajte na ove izjave kvazi ekonomista a pogotovu političara koji su plaćeni da manipulišu narodnim masama.

special image