MONDO/Tanjug

PRAVOSNAŽNO: Tužilaštvo tanko protiv Kosmajca

Autor:

Viši sud u Beogradu pravosnažno je odbio optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se tereti za krivično delo poreska utaja, saopšteno je danas iz tog suda.

24
A- A A+

Naime, Viši sud je odbio kao neosnovanu odbio žalbu tužilastva i potvrdio rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je krajem maja odbijen optužni predlog protiv Kosmajca zbog produženog krivičnog dela poreska utaja.

Prvi osnovni sud je odbio optužni predlog protiv Kosmajca jer smatra da delo koje je predmet optužbe nije krivično delo, već prekršaj.

"Najveći diler"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić označio je ranije Dragoslava Kosmajca kao "najvećeg dilera" droge.

"Po oceni Višeg suda u Beogradu zalbenim navodima ne dovodi se u sumnju zakonitost i pravilnost pobijanog rešenja, budući da je prvostepeni sud prilikom odlučivanja u fazi prethodnog ispitivanja optužnog akta pravilno odbio optužni predlog i za svoju odluku u obrazloženju pobijanog rešenja dao jasne, dovoljne i argumentovane razloge, koje u svemu kao pravilne prihvata i ovaj sud, kao drugostepeni", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Prvostepeni sud je pravilno zaključio da u radnjama okrivljenog nema objektivnog obeležja krivičnog dela, odnosno da dela koja su predmet optužbe nisu krivična dela, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo je početkom maja podnelo sudu optužni predlog protiv Kosmajca kojim ga je teretio za utaju poreza na dohodak građana u ukupnom iznosu od 512.056 dinara.

Kosmajac se tim predlogom teretio da je 2009. godine utajio oko 119.000 dinara, 2010. oko 102.000, 2011. oko 47.000 dinara, 2012. oko 98.000 dinara i 2013. oko 144.000 dinara.

Međutim prema zakonu, iznos utajenog poreza niži od 150.000 dinara nije krivično delo, već prekršaj, a tužilaštvo je do iznosa od pola miliona dinara došlo sabiranjem iznosa, što nije prihvatljivo za sud.

Krivičnom prijavom policije koja je protiv njega bila podneta u novembru 2014. Kosmajac se teretio za još četiri krivična dela, ali za njih nije optužen jer za neka nije bilo dokaza, a druga su zastarela.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je u izjavama predstavnika vlasti dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je početkom juna dopunjenu optužnicu protiv Kosmajca zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem koja se nalazi na ispitivanju u Višem sudu.

Od Kosmajca je privremeno oduzeto više od 20 lokala i objekata.

Povezano

Sve vesti