Marko Čavić

Grčka: 10 saveta za lepši odmor (FOTO)

Autor:

Ako ovog leta planirate odmor u Grčkoj, pročitajte kako savete iz prve ruke, utiske MONDO novinara koji se upravo vratio iz dva grčka gradića: Hanioti i Pefkohori.

Grčka: 10 saveta za lepši odmor (FOTO) Foto: Mondo/ Goran Sivački

Šta vas čeka na putu do Grčke...

Put koji ćete proći u Srbiji je dobar, reč je o auto-putu, koji ima jasnu signalizaciju. Granicu i carinu smo relativno brzo prošli. Međutim, kada stignete u Makedoniju, već nakon nekoliko prvih kilometara će vam biti jasno koliko je istina kada kažemo da je put kroz Srbiju dobar put. Makedonci, kao i svake godine, u jeku sezone popravljaju auto-put, pa je na više mesta on sveden na po jednu traku u oba pravca što dodatno usporava putovanjei pravi gužve. Na granici vas verovatno neće ni pogledati, ni Grci, a ni Makedonci, nas barem nisu.

Zeleni karton

Zelena karta je obavezna, pre svega zbog Makedonije, gde se na granici predaje zajedno sa pasošem. Cena zelenog kartona je oko 2.000 dinara, dok se međunarodna dozvola dobija nakon što se u SUP-u podigne potvrda da nemate zabranu upravljanja motornim vozilom, s kojom se u AMSS vrši izrada na licu mesta. Za to vam trebaju oko 4.000 dinara i dve fotografije, saobraćajna i vozačka dozvola na uvid.

Cene...

Iako su početkom sezone mediji najavljivali drastična povećanja cena u grčkim prodavnicama, usled krize i veće PDV stope, naš utisak je da cene nisu skočile baš toliko. Recimo: litar i po mleka je 1,5 evra. Tost hleb (300 grama) je 1,2 evra, voćni jogurti su evro, a slatkiši koštaju uglavnom koliko i u Srbiji. Povrće je za 10 do 20 odsto skuplje, dok je voće skuplje i za 50 odsto. Paket vode (6 x 1,5 litar) je evro i sedamdeset centi, šest limenki piva (poznatiji brendovi) od četiri i po evra, litarski sokovi oko evro. Alkohol je dosta skuplji nego u Srbiji, kao i cigarete, maloletnici ne mogu da ih kupe. Kafa je od evro do sedam evra (zavisi koliko ste blizu plaže), a kokteli od pet evra. Cene pogledajte i u foto galeriji.

Sipajte gorivo u Makedoniji

Gorivo je u poređenju sa cenama u Srbiji i do 45 centi jeftinije, a kvalitet je dobar. U Makedoniji postoje i "Shell" sertifikovane pumpe, ako ne verujete u "MakPetrol", ili makedonske privatne pumpe.

Policijske patrole

Nije nas zaustavila nijedna patrola, ali kamere snimaju SVE! U Grčkoj su, kako su nam rekli u hotelu u kojem smo odseli, posebno osetljivi na vožnju bez pojasa i kacige, ako je u pitanju motocikl. Ako u Grčkoj planirate da iznajmite automobil ili motocikl obavezno se pridržavajte svih pravila saobraćaja i nikako ne vozite bez kacige, što je najstrože zabranjeno - čak i na vrlo kratkim deonicama.

Koristite GPS navigaciju

Ako imate Android telefon sa 1 GB RAM preuzmite Nokia HERE mape za svoj Android, odnosno iOS uređaj ili, ako koristite Windows telefon koristite "oflajn" mape Srbije, Makedonije i Grčke. Mape su ažurne, detaljne, odlično navode na srpskom, upozoriće vas na ograničenje brzine, radarske kamere i lako dovesti do cilja. Sve o besplatnoj navigaciji rekli smo vam OVDE za Android i iOS i OVDE za Windows 10 Mobile, odnosno Windows Phone uređaje.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU:

Kupujte grčke proizvode

Cene su u Grčkoj za 10 do 20 odsto više nego kod nas, osim kad je u pitanju kozmetika, koja je drastično skuplja nego u Srbiji (šamponi od tri evra, kreme za sunčanje od 15, dezodoransi od tri). Birajte velike prodavnice za kupovinu i odlučite se za grčke proizvode koji su odličnog kvaliteta, ali znatno povoljniji nego uvozni. Ako već ne odsedate u hotelu čija ponuda uključuje sve, dajte šansu grčkim proizvodima - nećete se pokajati.

Vodite računa o tome šta pričate

Prvo, Srbi su svuda oko vas (svi mogu da vas razumeju) i ono važnije - Grci su osetljivi na priče o Makedoniji. Grčka ne priznaje Makedoniju kao državu i ne savetuje se da se nose obeležja te zemlje, kao ni da se upušta u rasprave na temu odnosa s Makedoncima. Čak i na granici, na "kućici" gde se predaju pasoši za kontrolu, stoji upozorenje da vozila ne bi trebalo da imaju međunarodnu MK oznaku  (nalepnicu).

Pričajte s domaćinima i meštanima

I Grci vole da se cenkaju, pa što onda da propustite zabavu! Recimo, u hotelu smo umesto za plaćenih osam, dobili internet za sve vreme boravka, a u kupovinu na pijaci, ili one ulične tezge načičkane uglavnom robom iz Kine, nemojte da krećete ako ne mislite da pregovarate o ceni. Grci uglavnom i razumeju i umeju da govore srpski. Većina hotela, barova i turističkih atrakcija pored engleskog i ruskog nudi i prevod na srpski jezik. Takođe, ako odsedate u privatnom i apartmanskom smeštaju pričajte s domaćinima. Grci su gostoljubivi, srdačni, iako na "prvu loptu" neobavezni i (pre)opušteni, pa ćete srdačnim razgovorom uspeti možda da izvučete i neku dodatnu "opciju". Recimo, da vam češće zamene peškire ili čuvaju parking mesto dok ste na nekoj daljoj plaži.

Ne očekujte previše

Osim ukoliko ne odsedate u luksuznom ili licenciranom hotelu, ne očekujte prevelik komfor. U većini slučajeva svi hoteli sa tri zvezdice nude pristojan smeštaj. Sobe se čiste jednom dnevno, posteljina i peškiri se menjaju svako treći dan, a sef, internet i klima se posebno plaćaju.

Večera(jte) bez pića

Naše iskustvo potvrdilo je da, iako platite polupansion sa doručkom i večerom, to ne mora da znači da ćete uz večeru dobiti i piće. U nekim hotelima se piće uz večeru plaća, a to bi u slučaju porodice koja ima više od dva člana, moglo da napravi određene probleme. Voda iz slavine u Grčkoj se ne pije, tako da ćete i nju morati da platite uz večeru. Cena flašice od pola litra je oko jednog evra, dok su sokovi od 1,5 (u hotelima koji imaju tri zvezdice).

Ukoliko ste i vi letovali u Grčkoj, podelite sa nama u komentarima svoje utiske, dajte nam savete. Hvala unapred!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti