• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izdavanje stanova: Podaci iz Popisa su tajna

Izvor MONDO/Tanjug

Ukoliko bi Poreska uprava koristila podatke ko iznajmljuje a ko živi u unajmljenom stanu dobijene iz Popisa stanovništva, to bi bilo nezakonito, upozorava Poverenik za informacije od javnog značaja.

 Povernik - Poreska ne može da koristi podatke iz Popisa stanovništva za porez stanodavcima Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Istocna kapija Beograda, zgrade "Rudo"
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Direktori Poreske uprave i Republickog zavoda za statistiku preneli su povereniku Rodoljubu Šabicu da nije tacno da su omogucili da se u postupku utvrdivanja poreza na izdavanje stanova obraduju i licni podaci gradana, koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže RZS.

U stan samo po nalogu suda

Prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru inspekcija može da vrši uvidaj u stanu uz dozvolu vlasnika ili ako dozvole nema uz (Clan 22) dozvolu suda, koja se izdaje u roku od 48 casa od podnetog obrazloženog zahteva i traje sedam dana, i uz prisustvo svedoka. Pitanje je da li taj Zakon vaši i za poresku policiju, jer u Clanu 4 Zakona stoji "Ovaj zakon ne primenjuje se na postupanje i poslove odbrane, policije, komunalne policije i Poreske policije, kao posebne organizacione jedinice Poreske uprave, kao organa u sastavu ministarstva nadležnog za poslove finansija". Odobrenje suda potrebno je poreskom inspektoru i prema Clanu 125. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, pokrenut je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o licnosti u Poreskoj upravi i Republickom zavodu za statistiku, a direktori te dve institucije su u razgovoru sa poverenikom istakli da Poreska uprava nije tražila licne podatke gradana od RZS, odnosno da Zavod nije stavio nikakve podatke Poreskoj upravi da ib proverila eventualnu utaju poreza.

Postupak nadzora pokrenut je nakon što su u pojedinim medijima objavljene informacije da ce Poreska uprava u postupku utvrdivanja poreza na izdavanje stanova, obradivati i licne podatke gradana koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže RZS.

Poverenik je danas razgovarao sa direktorkom Poreske uprave Draganom Markovic, a koja mu je pružila uveravanja da ta Uprava nije tražila licne podatke gradana od RZS, kao i da obrada tih podataka nije bila nameravana, odnosno planirana.

Markovic je, kako se navodi u saopštenju, potvrdila da ce sve eventualne aktivnosti PU da se odvijaju u skladu sa zakonima, odnosno u okviru ovlašcenja koju Uprava ima na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Poverenik je razgovarao telefonom i sa direktorom RZS Miladinom Kovacevicem koji je obavestio poverenika da nikakvi licni podaci nisu stavljeni na raspolaganje PU, kao i da se odnos RZS prema podacima dobijenim popisom stanovništva u potpunosti zasniva na Zakonu o popisu stanovništva, domacinstava i stanova, koji izricito predvida da se ti podaci mogu koristiti samo u statisticke svrhe.

Kovacevic je istakao da je Zavod povodom vesti objavljenim u pojedinim medijima vec uputio demanti, ali da isti mediji nisu objavili.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik je od obe institucije zatražio pismeno izjašnjenje, polazeci od stava da bi takva obrada podataka o licnosti bila u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o licnosti, pa i sa Zakonom o popisu stanovništva, domacinstava i stanova.

Direktori obe institucije izjavili su da ce postupajuci po zahtevu Poverenika bez odlaganja dostaviti i pisano izjašnjenje.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

n

Zar nije lakše smanjiti porez na 10%, dati rok ljudima od godinu dana da reše to ptianje (porblem je ogroman i ne može preko noći), a naravno da za sve to vreme mora da se radi na pokretanju privrede i povećanju plata i smanjenu nezaposlenosti. Takođe se mora doneti zakon kojim će se lakše regulisati odnos ugovorenih strana. Ovo je jadno što rade, pozivaju ljude da prijavljuju svoje komšije i stvaraju sukob unutar naroda (što ne iznanađuje, zavadi pa vladaj je najlakša ali i najštetnija opcija). Vidim da kada ljudi komentarišu, podstanari se žale na stanodavce, a stanodavci na podstanare i želi se tu stvoriti sukob, a oni svoj odnos mogu rešiti ugovorom i dorbim zakonom, a ne svađama. Sramno je ovo što država radi da bi pokrila rupe u budžetu, a RTB Boru su otpisli pre oko nedelju dana 900 miliona evra duga, što znači da su preneli taj dug na građane. Ta vest o otpisu duga je slabo medisjki propraćena, a moralo je biti na svim naslovnicama i da se o tome i danas govori, ali vlada to uradi, ljude zatrpa nebitnim informacijama iz rijalitija, ili šta koja pozanta pevaljka radi na moru, pa čak koriste i velike tragedije kojima šokiraju javnost i potpuno skreću pažnju sa veoma važne vesti, 900 miliona evra su građani zaduženi za jedan dan nečijom glupom odlukom. Inače bahati direktor Spaskovski nije smenjen. To je šokantna vest i to treba da je na naslovnicama.

Rasha

@n BANANA drzava ! ! ! !

special image