Udavio se još 41 migrant

Autor:

Tela 41 migranta koji su se utopili u pokušaju da se domogne Evrope, pronađena su na plaži u libijskom gradu Sabrati, saopštili su lokalni izvori.

0
A- A A+

"Grupa volontera pronašla je juče telo 41 utopljenog migranta koje je voda izbacila na plažu u Sabrati", rekao je agenciji Frans pres jedan neimenovani zvaničnik pres službe lokalnog saveta u Sabrati.

Više od 10.000 mrtvih i nestalih

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, više od 10.000 migranata izgubilo je život ili se vodi kao nestalo od 2014. godine, zbog pokušaja da preko Sredozemnog mora stigne u Evropu.

Isti izvor je dodao da su volonteri prebacili tela utopljenih u centar za sudsku medicinu radi uzimanja uzoraka DNK, da bi zatim bila registrovana i sahranjena, kao i da se veruje da su se migranti utopili pre pet ili šest dana.

Po navodima zvaničnika, to je najveći broj tela koji je do sada pronađen u jednom danu.

Hiljade migranata su od početka godine pokušale da pređu Sredozemno more zbog povoljnijih vremenskih uslova, uprkos opasnosti po svoje živote.

Lokalni savet u Sabrati nedavno je formirao ekipu volontera za sakupljanje tela utopljenih migranata koja je more izbacilo na plaže i zatražio od stanovništva da prijavi prisustvo tela na obalama.

Broj migranata koji napuštaju Libiju povećao se u poslednjih nekoliko godina zbog nedovoljne kontrole pomorskih granica i političke i bezbednosne krize.

Povezano

Sve vesti