Povećanje cena svinjskog mesa u Srbiji je opravdano jer je povećana otkupna cena žive stoke i ona je sada dostigla realni iznos, ocenili su danas uzgajivači svinja, proizvođači mesa i poljoprivredni stručnjaci.
Vlasnik Mesne industrije "Matijevic", potvrdio je agenciji Beta da je svinjsko meso u prodajnim objektima te kompanije proteklih nekoliko dana poskupelo od 35 do 40 odsto, piletina za oko 20 odsto, dok je cena junetine ostala nepromenjena.
On je kazao da je razlog povecanja cene svinjskog mesa porast otkupne cene tovljenika koja je sada realna i dostigla je evropski prosek.
Matijevic cija indistrija godišnje proizvede 100.000 svinja, naglasio je i da je dosadašnja otkupna cena tovljenika za uzgajivace svinja bila neisplativa i da je zbog toga proizvodnja bila smanjena.
Agroekonomski analiticar Milan Prostran kazao je agenciji Beta da ce povecanje cene žive stoke sa 105 na oko 170 dinara po kilogramu, a kako je naglasio postoje nagoveštaji da ce ona biti i 200 dinara po kilogramu, obezbediti opstanak uzgajivaca svinja u Srbiji.
On je kazao da su potrošaci u Srbiji imali "privilegiju" da u poslednjih nekoliko meseci kupuju svinjsko meso veoma povoljno i da je njegova cena bila skoro izjednacena sa živinskim mesom, što nikako nije bilo logicno.
"Ovo je dobra vest za same proizvodace svinja koji su do sada gubili jako mnogo na samoj proizvodnji. Ja podržavam izvesnu korekciju cena žive stoke, pre svega u cilju ocuvanja domaceg svinjarstava i oporavka domacih proizvodaca svinja", naglasio je Prostran.
On je dodao i da je država trebala da iskoristi "period jeftinog svinjskog mesa" i napravi dobru kolicinu zaliha u robnim rezervama, kojim bi sada intervenisala i tako odložila na nekoliko meseci povecanje cene mesa.
"Ja sam se uvek zalagao da u robnim rezervama svake države, pored pšenice, kukuruza, šecera i sirovog ulja, bude i mleko u prahu i svinjsko meso, a može i pirinac. To je abeceda u vodenju agrarne politike kada je rec o robnim rezervama i time ne bi zavisili od nikoga", naglasio je Prostran.
Prema njegovim recima, svinjsko meso cini oko 50 odsto ukupne potrošnje mesa u Srbiji. Nekada se, kako je naveo, godišnje po stanovniku trošilo oko 65 kilograma mesa, sada je to oko 45 do 50 kilograma, od cega više od 20 kilograma svinjskog i oko 8,5 kilograma juneceg, dok su ostalo druge vrst mesa.
Prostran je naglasio i da Srbija mora da zaštiti i podstice domacu proizvodnju, jer to rade i velike ekonomije medu kojima je i Francuska koja proizvodi 18 odsto ukupne hrane u EU i koja intenzivno propagira domacu proizvodnju i domace proizvode nudi po duplo vecoj ceni od uvoznih.
Prema ranijim podacima, u poslednje dve decenije stocni fond u Srbiji je opadao do cetiri odsto godišnje a broj svinja je smanjen za 600.000.