• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupelo meso! Cene više i za 40 odsto

Izvor Beta

Povećanje cena svinjskog mesa u Srbiji je opravdano jer je povećana otkupna cena žive stoke i ona je sada dostigla realni iznos, ocenili su danas uzgajivači svinja, proizvođači mesa i poljoprivredni stručnjaci.


Vlasnik Mesne industrije "Matijevic", potvrdio je agenciji Beta da je svinjsko meso u prodajnim objektima te kompanije proteklih nekoliko dana poskupelo od 35 do 40 odsto, piletina za oko 20 odsto, dok je cena junetine ostala nepromenjena.

On je kazao da je razlog povecanja cene svinjskog mesa porast otkupne cene tovljenika koja je sada realna i dostigla je evropski prosek.

Matijevic cija indistrija godišnje proizvede 100.000 svinja, naglasio je i da je dosadašnja otkupna cena tovljenika za uzgajivace svinja bila neisplativa i da je zbog toga proizvodnja bila smanjena.

Agroekonomski analiticar Milan Prostran kazao je agenciji Beta da ce povecanje cene žive stoke sa 105 na oko 170 dinara po kilogramu, a kako je naglasio postoje nagoveštaji da ce ona biti i 200 dinara po kilogramu, obezbediti opstanak uzgajivaca svinja u Srbiji.


On je kazao da su potrošaci u Srbiji imali "privilegiju" da u poslednjih nekoliko meseci kupuju svinjsko meso veoma povoljno i da je njegova cena bila skoro izjednacena sa živinskim mesom, što nikako nije bilo logicno.

"Ovo je dobra vest za same proizvodace svinja koji su do sada gubili jako mnogo na samoj proizvodnji. Ja podržavam izvesnu korekciju cena žive stoke, pre svega u cilju ocuvanja domaceg svinjarstava i oporavka domacih proizvodaca svinja", naglasio je Prostran.

On je dodao i da je država trebala da iskoristi "period jeftinog svinjskog mesa" i napravi dobru kolicinu zaliha u robnim rezervama, kojim bi sada intervenisala i tako odložila na nekoliko meseci povecanje cene mesa.

"Ja sam se uvek zalagao da u robnim rezervama svake države, pored pšenice, kukuruza, šecera i sirovog ulja, bude i mleko u prahu i svinjsko meso, a može i pirinac. To je abeceda u vodenju agrarne politike kada je rec o robnim rezervama i time ne bi zavisili od nikoga", naglasio je Prostran.

Prema njegovim recima, svinjsko meso cini oko 50 odsto ukupne potrošnje mesa u Srbiji. Nekada se, kako je naveo, godišnje po stanovniku trošilo oko 65 kilograma mesa, sada je to oko 45 do 50 kilograma, od cega više od 20 kilograma svinjskog i oko 8,5 kilograma juneceg, dok su ostalo druge vrst mesa.

Prostran je naglasio i da Srbija mora da zaštiti i podstice domacu proizvodnju, jer to rade i velike ekonomije medu kojima je i Francuska koja proizvodi 18 odsto ukupne hrane u EU i koja intenzivno propagira domacu proizvodnju i domace proizvode nudi po duplo vecoj ceni od uvoznih.

Prema ranijim podacima, u poslednje dve decenije stocni fond u Srbiji je opadao do cetiri odsto godišnje a broj svinja je smanjen za 600.000.

Tagovi

Komentari 73

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Madjar

Koga zanima meso ma bitno da ima pokemona u srbiji

sremac

kod nas odmah poskupi 40%i ćutimo,a kod švaba kad nešto poskupi 2% revolucija

Nikola

Ne podrzavam nikakva poskupljena zbog same situacije u zemlji koji svi znamo kakva je, ali narod jednostavno se shvata da postojece cene mesa prave vecu stetu nego korist jer su dovele do toga da nam je stocni fond bukvalno unisten.Zasto bi bilo ko tovio svinje ili pilice kad mu je jednostavno jeftinije da kupi otpad od mesa uvezen ko zna odakla a koji nam plasiraju godinama.Samim takvim neodgovornim ponasanjem drzava je unistila stocni fond i srpskog seljaka jer jednostavno ljudi su bukvalno ulazili u minus i prodavali tovljenike jeftinije ispod proizvodne cene sto je katastrofalno i ekonomski neodrzivo sto je dovelo i do propasti velikog broja fabrika i prodavnica stocne hrane...

special image