mondo.rs

Mrkonjić: "BG na vodi" je fenomenalan, ali...

Autor:

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić kaže da kao inženjer oduvek podržava projekat "Beograd na vodi", ali i smatra da je slučaj "fantomke" odavno trebalo rešiti.

114
A- A A+
Beograd na vodi, maketa, maketa Beograda na vodi Foto: MONDO/Predrag VujićU vreme vladavine Slobodana Miloševića pričalo se o čuvenom projektu "Europolis". Bila je ideja, odnosno bar je tada proklamovano, da se Beograd spusti na reke i da će sve da bude super, moderno, "ludilo"...

Sa ove istorijske distance se može zaključiti da je projekat "Europolis" ili kako mu je glasio radni naziv "Beograd na Savi 2000", služio samo u političko-propagandne svrhe tada vladajuće partije - Socijalističke partije Srbije - vladajućih i struktura (čitaj: Slobodana MIloševića). Glavni "reklamer" tog projekta bio je upravo Milutin Mrkonjić, ministar u tadašnjoj vladi, koji je 1995. godine izjavio:

"Do 2000. mora biti završen Beogradski čvor, pruga Beograd-Subotica i oslobođeno zemljište za Europolis".

Svedoci smo da projekat "Europolis" nikada nije započeo (pitanje je da li je čak urađen i detaljan plan!).

Dve decenije kasnije u Beogradu su počeli radovi na projektu "Beograd na vodi". A Mrkonjić, u intervjuu za NIN, sada o tom projektu kaže:

"Ovaj projekat je nešto što ja podržavam i to sam govorio i u Skupštini Srbije. I sam sam svojevremeno, devedesetih godina, učestvovao u planiranju tog projekta. O toj ideji govorio je nekada i gradonačelnik Branko Pešić, 70-ih godina prošlog veka, o Beogradu koji silazi na reke. To je bila vizija Beograda kao prestonice Balkana, grada usluga, trgovine, turizma... Dobro je da je počela gradnja 'Beograda na vodi'. Moja primedba bi mogla da bude nedovoljna transparentnost, nedostaje uključivanje većeg broja ljudi oko tog projekta, pre svega učešće većeg broja stručnjaka, nedostaju konsultacije sa kredibilnim institucijama da bi to bio 'Beograd na vodi' kao organska celina sa gornjim delom grada...".

Mrkonjić i da je "slučaj fantomke" i rušenje objekata u pola noći, što je i sam mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić nazvao "kompletnim idiotlukom" trebalo mnogo brže rešiti.

"Nadležni su morali da rade brže i efikasnije... Ta budalaština dovodi u pitanje ceo jedan projekat koji je fenomenalan, bez obzira na to što ga ja zovem 'Bal na vodi' (po njegovom omiljenom filmu). Taj projekat jeste fenomenalan".

Govorio je i o tvrdnjama koje su se pojavile u pojedinim beogradskim medijima, a na osnovu iskaza pojedinih svedoka da je bio jedan od učesnika u uibistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Mrkonjić je sve te optužbe odlučno odbacio i nazvao ih "budalaštinama".

Takođe, tvrdi i da je "apsolutno nemoguće" da je supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, izdala nalog za ubistvo Ćuruvije.

Upitan ko je bio najbolji premijer Srbije u novijoj istoriji ove države, odgovorio je:

"Mirko Marjanović je ubedljivo najbolji premijer kojeg je Srbimja imala. Možda ćete se smejati tome, ali ja dugo pamtim".

Povezano

Sve vesti