Milorad čavić o šansama Srbije na Olimpijskim igrama u Riju
MN Press 31. 5. 1984. Milorad Čavić

On je bio taj zbog kojeg je cela Srbija u avgustu 2008. godine bila budna "pre petlova" i čije je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu u kontroverznoj trci na 100 metara leptir stilom zaista imalo zlatni sjaj.

Milorad Čavić je verovatno tada bio brži od Majkla Felpsa, ali je ipak stajao stepenik ispod Amerikanca na pobedničkom postolju, nakon što je Srbiji doneo prvu olimpijsku medalju.

Osam godina kasnije Čavić, koji se u međuvremenu penzionisao, sprema se opet za Olimpijske igre, ali kao gledalac.

Veruje da Srbiju ovog puta u Riju mogu da obraduju mnogi.

"U Riju možemo da očekujemo neočekivano! Istorija nam je pokazala da je sve moguće, ali vaterpolisti, Novak Đoković, Milica Mandić, Ivana Maksimović i Ivana Španović su naši favoriti. Lično bi mi bilo veliko zadovoljstvo da vidim Velju Stjepanovića na postolju, ali istina je, imam prijatelje u svakom sportu i svaka medalja bi mi izazvala veliku radost", izjavio je za "Večernje novosti" Milorad Čavić.

Jedan od najboljih srpskih sportista svih vremena četiri puta učestvovao je na Olimpijskim igrama. Oprostio se 2012. u Londonu, kada je na 100 metara leptir bio četvrti, a debitovao u Sidneju 2000, sa 16 godina.

Kaže da je to bio neprocenjiv izazov, koji je ostavio dubok trag na njegovu karijeru.

"Da nisam tada stekao iskustvo, ne znam da li bih se probio među osam najboljih do 2003! Svaki sportista, prirodnim putem, fizički podstepeno postaje sve bolji i bolji, ali sam psihički morao da osetim šta znači plivati među najboljima da bih mogao da se borim za medalju. Zbog iskustva u Sidneju sam se izborio za polufinale na Igrama 2004, a zahvaljujući Atini sam ušao u finale u Pekingu", objasnio je Čavić.

Milorad čavić o šansama Srbije na Olimpijskim igrama u Riju
MN Press 

On će u Riju pratiti i nastup kolega plivača, pre svih srpskih predstavnika Stjepanovića, Čabu Silađija, ali i nedovoljno iskusne Anju Crevar i Katarinu Simonović.

"Kad su Crevarova i Simonovićeva u pitanju, njihova karijera je tek počela da cveta, i smatram da će im ovo iskustvo neizmerno značiti koliko meni Sidnej. Iskreno se nadam da će se Čaba plasirati u finale. Veliki je radnik i mnogo je napredovao uz pomoć Sebastijana Higla. Od Velimira očekujem da se bori za medalju, veliki je talenat, radnik, i ima taj neophodan psihički kapacitet da se nadmeće sa najboljima", poručio je bivši srpski as, koji za razliku od Majkla Felpsa koji se vratio plivanju posle povlačenja, ne planira da prekida "penziju".