• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 10 najskupljih povratnika u fudbalu

Izvor mondo.ba

Mančester junajted nije jedini napravio grešku sa Pogbom. Pročitajte koji su još igrači napuštali klubove za "siću", pa se vraćali za ogromne pare.

Pol Pogba se vratio u Mančester junajted na velika vrata. Momak kojeg su "đavoli" otpisali pre četiri godine i dozvolili da mu istekne ugovor, sada se vratio kao najskuplji fudbaler u istoriji fudbala!

Mančester junajted je platio Juventusu 105 miliona evra, odnosno, toliko je platio svoju grešku.

Slavni klub sa Old Traforda i francuski vezista, ipak, nisu jedini primer pogrešne procene menadžmenta kluba. Bilo je još mnogo igrača koji su otpisani, da bi se kasnije dokazali, pa je klub morao "debelo" da plati njihov povratak.

Predstavljamo vam 10 najskupljih povratnika:

10. DŽERMEJN DEFO (Totenhem)

9,3 miliona evra – 16,4 miliona evra

Veliku "grešku u koracima" napravili su čelnici Totenhema koji su u januaru 2008. godine prodali Džermejna Defoa Portsmutu za 9,3 miliona evra. Defo je u naredne dve polusezone dao 18 golova i to je bilo dovoljno Totenhemu da ga nakon samo godinu dana vrati na Vajt Hart Lejn za 16,4 miliona evra.

9. PITER KRAUČ (Totenhem, Portsmut)

85.000 evra – 10,5 miliona evra
7,5 miliona evra – 13,7 miliona evra

Čelnici "petlova" nisu baš imali mnogo poverenja u Pitera Krauča, klinca koji je počeo karijeru u njihovim omladinskim selekcijama. Nakon pozajmice Dulvič Hamletu, pa čak i švedskom Hesleholmu, Krauč je 2000. godine prodat Kvins Park Rendžersima za 85.000 evra. Devet godina kasnije, visoki napdač je ipak zaigrao za Totenhem, ali su čelnici kluba već dokazanog golgetera morali da plate Portsmutu 10,5 miliona evra.

Zanimljivo je da nije samo Totenhem vraćao Krauča u klub i plaćao ga daleko više. Portsmut je u martu 2002. godine prodao Krauča Aston Vili za 7,5 miliona evra, da bi ga 2008. godine ponovo kupio od Liverpula za 13,7 miliona evra. Da stvar bude gora, samo godinu dana kasnije prodali su ga Totenhemu za pomenutih 10,5 miliona evra, tako da su na njemu dvostruko "pali".

8. ALVARO MORATA(Real Madrid)


20 miliona evra - 30 milion evra

Alvaro Morata nije uspeo da se izbori za standardno mesto u ekipi Reala i kraljevski klub ga je prodao Juventusu 2014. godine za 20 miliona evra. Španac je u međuvremenu zablistao u dresu Juventusa i izazvao ogromno interesovanje klubova širom Evrope. Real nije želio da "Stara dama" zaradi mnogo više nego oni, pa je aktivirao klauzulu u ugovoru i otkupio Moratu za 30 miliona evra, kako bi ga preprodao.

Prodaja se, međutim, još nije dogodila...

7. GREJEM LE SO (Čelsi)

Grejem Le So
Izvor: YouTube

1,05 miliona evra – 10,5 miliona evra

Levi bek počeo je karijeru u Čelsiju i uspeo da stigne do prvog tima. Potpisao je profesionalni ugovor i krenuo da igra za "plavce", međutim, loš odnos sa trenerom Ijanom Porterfildom, koji ga je često vadio van iz igre koštao ga je transfera 1993. godine. Sve je kulminiralo na utakmici protiv Sautemptona kada je Le So iznerviran bacio dres, a Čelsi ga je odmah prodao Blekburnu za 1,05 miliona evra.

Le So je u međuvremenu sa Blekburnom osvojio šampionsku titulu u sezoni 1994/95 i izborio plasman u Ligu šampiona. Njegov nastup na evro-sceni sa Blekburnom ostaće upamćen po sukobu sa saigračem Dejvidom Batijem na meču protiv moskovskog Spartaka. Čelsi je bez obzira na to 1997. godine vratio Le Soa, a Blekburn je dobio 10,5 miliona evra.Tada je to bio najskuplji transfer jednog defanzivca na svetu.

6. MARKO ROJS (Borusija Dortmund)

0 – 17,1 milion evra

Marko Rojs, dete je Borusije Dortmund, ali nije sve počelo kako je trebalo. "Milioneri" su se odrekli Rojsa kada je igrao za U17 selekciju i on je završio u niželigaškom Rot Vajs Alenu bez obeštećenja.

Rojs je tamo prošao mlađe kategorije, zaigrao za prvi tim iz kojeg je prešao u Borusiju Menhengladbah gde je zablistao. Borusija Dortmund je 2012. godine odlučila da je vreme da vrati Rojsa i platila Borusiji Menhengladbah čak 17,1 milion evra.

5 . NEMANJA MATIĆ (Čelsi)

5 miliona evra – 25 miliona evra

Dokazivanje čelnicima Čelsija obeležilo je karijeru Nemanje Matića. Mladić sa Uba otisnuo se u Slovačku, a nakon dobrih igara u dresu Košica stigao je i poziv slavnog Čelsija. Londonski klub doveo ga je 2009. godine, međutim, srpski reprezentativac nije dobio odmah priliku. Nakon dve godine provedenih na pozajmicama, "plavci" su zaključili da to nije igrač za njih i poslali ga u Benfiku uz oko dvadesetak miliona evra u zamenu za Davida Luiza. Procjenjuje se da je vrednost Matića u ovom transferu bila oko pet miliona evra.

Bila je to greška koju će Čelsi kasnije skupo platiti. Matić je briljirao u dresu Benfike, a u januaru 2014. vratio se u velikom stilu na Stamford Bridž. Portugalski klub nije zatezao jer je na kraju mnogo profitirao - Čelsi je na njihov račun uplatio 25 miliona evra.

4. ALAN ŠIRER (Njukasl)

0 – 21 milion evra

Jednu od najvećih grešaka napravio je, a potom i platio engleski Njukasl. "Svrake" su krajem osamdesetih godina prošlog veka imali na probi Alana Širera, međutim, petnaestogodišnji dečak koji je odrastao u Njukaslu tada nije prošao. Da stvar bude gora, Širer na toj utakmici praktično i nije mogao da se dokaže pošto je stajao među stativama. Jedanaest godina kasnije Alan Širer je stigao u svoj omiljeni klub, a dočekao ga je njegov idol, Kevin Kigen, kojeg je kao klinac gledao u crno-belom dresu.

Posle fantastičnih igara u dresu Blekburna, s kojim je osvojio i šampionsku titulu, Širer se vratio kući, a Njukasl je Blekburnu isplatio 21 milion evra, što je tada bio najskuplji transfer u istoriji fudbala.

3 . MATS HUMELS (Bajern Minhen)

4 miliona evra – 35 miliona evra

Možda je neko prelazak Matsa Humelsa ovog leta iz Borusije Dortmund u rivalski Bajern Minhen shvatio kao izdaju, međutim, bio je to u suštini povratak u klub u kojem je ponikao.

Humels je prošao sve omladinske kategorije Bajerna, zatim igrao za drugi tim, ali nije uspeo da se nametne u prvom timu, pa je 2008. godine prvo pozajmljen Borusiji Dortmund, a godinu dana kasnije i prodat za 4 miliona evra. U paru sa Nevenom Subotićem, Humels je bio stub odbrane "milionera", sve do ovog leta, kada se vratio u Bajern u transferu vrednom 35 miliona evra.

2. SESK FABREGAS (Barselona)

 3,2 miliona evra – 34 miliona evra

Navijači Arsenala pamte 28. oktobar 2003. godine kada je Sesk Fabregas na meču Kupa protiv Roterhema postao najmlađi igrač koji je zaigrao za Arsenal. Fabregas je tada imao 16 godina i 177 dana, a tačno 45 dana kasnije postao je i najmlađi strelac za "tobdžije", protiv Vulverhemptona, takođe u Kupu.

Ovo ipak nije bila priča o momku iz kraja koji je zablistao na velikoj sceni. Fabregas je samo mesec dana ranije stigao iz Barselonine akademije "La Masija".

Barselona se lako odrekla svog "bisera" i on je otišao u London, a Arsenal je za svog budućeg kapitena morao da isplati tek naknadu za razvoj igrača koja je iznosila 3,2 miliona evra. Tokom godina provedenih u Arsenalu u više navrata se pričalo o njegovom povratku u matični klub, a to se konačno desilo 2011. godine. Barselona je svog nekadašnjeg igrača platila 34 miliona evra.

1. NIKOLAS ANELKA (PSŽ)

760.000 evra – 34,5 miliona

Sve do odlaska Hulka u Kinu ovog leta, apsolutni šampion kada je ukupan iznos transfera jednog igrača u pitanju bio je Nikolas Anelka. Francuz se tokom protekle dve decenije selio iz kluba u klub, iz zemlje u zemlju, a uz vest o njegovom transferu uvek su stajale vrtoglave cifre. Sve je počelo u februaru 1997. godine, kada je Arsen Venger doveo iz Pari Sen Žermena osamnaestogodišnjeg Anelku za 760.000 evra. Mladi Francuz već u prvoj polusezoni postigao je sedam golova na šest utakmica. Da je Venger "ubo" sa transferom videlo se već u narednoj sezoni u kojoj je Anelka postigao 18 golova u 15 utakmica, od kojih su sedam bili odlučujući golovi za pobedu njegove ekipe.

Bogati Real Madrid ovo nije mogao ignorisati i 1999. godine kupio je Francuza za 35 miliona evra. Anelka se, međutim, nije najbolje uklopio među "kraljeve". Sedam meseci trebalo mu je da postigne prvi gol, a posvađao se sa trenerom Del Boskeom zbog čega je bio i suspendovan na mesec i po dana. "Tretiraju me kao psa, ja sam ovde sam protiv svih", govorio je tada Anelka i tražio novi klub.

Nije mu trebalo dugo, PSŽ je odlučio da ga vrati, a kako njegova cena uprkos svemu u međuvremenu nije pala, Parižani su povratak platili čak 34,5 miliona evra.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sirer

Prvo mesto na listi morao ke da budr sirer! Nije ova list stvar samo novca vrc i doprinosa rezultatima kluba, a sirer je tu nez premca!!

реално

Није да се Погба није доказао онда у Манчестеру (тад се увелико причало да ће бити нови Пол Сколс) већ Фергусон није хтео да плати онолико колико је Раиола тада тражио за уговор. Како је и сам Ферги навео, један од три агента које не може очима да види је управо Раиола, а резултат свега тога је ово...

Pop Đujić

Šta je 5,20,20,30... miliona u odnosu na 800,000 evra pre 4 godine i sada 120+20+30=170 miliona ili pitaj Boga koliko tačno. Verujem da ni ovi u Mančesteru ne znaju još koliko moraju da naštampaju love da bi uslišili murinjove želje i čestitke. Ipak, jedno je sigurno odrali su ih žabari ko zečeve posle lova! NIJEDAN igrač na kugli zemaljskoj ne vredi te pare,možda vredi neki Marsovac, ali dok ne vidim dotičnog kako igra ostajem pri ovom stavu!!!

Najnovije

Kolumnisti