• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIRLJIVO: Najlepši stihovi za Beograđane! (FOTO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

Beograd je upravo "skočio" na listi najromantičnijih gradova - na stanicama javnog gradskog saobraćaja stihovi velikih srpskih pesnika!

U sredu ujutru, stanice javnog prevoza u centru Beograda "osvanule" su ukrašene stihovima velikih srpskih pesnika. Vasko Popa, Desanka Maksimović, Mika Antić, svojim divnim pesmama ulepšali su jutro mnogih Beograđana!

Neobična akcija ukrašavanja stanica, koje su ljudima obično asocijacija za dosađivanje i čekanje, potekla je od neformalne grupe "ČILO&Vedro".

Odakle ideja za stavljanje poezije na stanice prevoza?

"Mene oduvek inspirišu stereotipne atmosfere u javnom prostoru, u svakodnevnom životu. Fakultet mi je bio udaljen od kuće, pa sam, kao i mnogi, dosta vremena provodila u prevozu. Primetila sam da smo tu svi fizički bliski, ali je svako nekako u svom svetu. Razgovarala sam o tome sa prijateljem, takođe umetnikom Vladanom Sibinovićem, koji je takođe primetio usamljenost atmosfere u prevozu i na stanicama, i predložio poeziju. Pošto on živi u Njujorku, sačekali smo da dođe u Beograd da zajedno realizujemo ideju", rekla je za MONDO Kristina Đurasinović ispred grupe "ČILO&Vedro".

"Ovo nije nikakva velika akcija, nikakva fama. Trebalo bi da nam bude prirodno da želimo nekome da ulepšamo dan, da obojimo svakodnevnicu svojim sugrađanima nekom lepom akcijom koja ne zahteva mnogo ulaganja", rekla je ona.

Nije prvi put da "ČILO&Vedro" ulepšava sugrađanima dan - ova grupa, oformljena u septembru prošle godine, za Novu godinu 2016. delila je nepoznatim prolaznicima ručno ispisane praznične čestitke.

Kako ste birali pesnike i pesme?

"Želeli smo srpske pesnike, i pesme sa lepim porukama. Istina je da u srpskoj poeziji nema previše ohrabrujućih stihova, ali smo birali one koji mogu da dotaknu dušu, da taknu nekoga u srce. Poruke su pozitivne ili životne".

Neobično je što su, u eri kompjutera i štampača, stihovi srpskih pesnika ispisani rukom, na šarenom papiru.

"Svaku akciju do sada radili smo ručno, pa je nekako bilo prirodno da i ove stihove ispisujemo rukom. Opcija štampanja crnom bojom na belom papiru nije dolazila u obzir, najpre zbog toga što su belim papirima svakako izlepljena stajališta prevoza, ali i zbog toga što je ovako mnogo lepše i intimnije. Pisale smo nas osam devojaka, i sve smo imale upalu zgloba nakon ispisivanja oko 200 papira. Divno je što su stihovi prolazili kroz naše ruke, setile smo se kaluđera koji su ispisivali i prepisivali knjige, bez njihovog neumornog rada, te knjige danas ne bismo mogli da čitamo".

Reakcije Beograđana na ekipu mladih koja lepi stihove po stanicama u centru grada bila je - minimalna.

"Ljudi kao da se plaše kontakta, gledali su nas, ali nisu prilazili, niti nas pitali o čemu se radi. Kao da su se stideli da pogledaju".

"ČILO&Vedro" u planu ima i proširenje ove akcije na druge krajeve grada, kao i podizanje na viši nivo, možda i u saradnji sa zvaničnim institucijama.

"Bilo bi lepo kada bi u svakom autobusu putnici mogli da pročitaju stihove naših pesnika", navode članovi grupe.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MarkoNS

Prelepo stvarno. Bila je jedna takva akcija u Novom Sadu, samo ne znam sto se vise o tome nije pisalo. Nego, ne razumem ljude koji cak i na ovako lepu vest obavezno moraju da ispolje svoje komplekse kako je eto Beograd ovakav ili onakav. Ja nisam rodjen u Beogradu, ali ga volim jer je to glavni grad moje zemlje, najveci grad u Srbiji, ekonomski, kulturni i drustveni centar celokupne zemlje - vise nego dovoljan razlog da svi budu ponosni na Beograd.

Kijavica

Mozda sam rodjena, rodjena, vredna pomena, a ti odrekni se javno moga imena, veruj drugima kada ti mene ogade, mrzi mene a ljubav nemoj, ne... -Desanka Maksimovic, najlepsa pesma!

Kijavice

@Kijavica ovo je Ceca. Pesma trepni

SERIJE