• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaćaćemo putarinu skuplje nego Austrijanci?

Izvor MONDO/Beta

JP Putevi Srbije i dalje očekuju odgovor iz Vlade Srbije na njihov zahtev za poskupljenjem putarina za deset odsto. Kažu da smo najjeftiniji u Evropi, ali neke računice pokazuju drugačije.

 Putevi Srbije traže poskupljenje putarine za 10 odsto Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Putevi Srbije su još početkom ove godine uputili zahtev za poskupljenje putarine za 10 odsto jer cena nije menjana još od 2008, a porasle su cene materijala, energenata i opreme za održavanje puteva, rečeno je danas Beti u tom preduzeću.

Ministarka Mihajlović: Nepopularno ali neophodno

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je mogućnost poskupljenja putarine, navodeći da zna da je to nepopularna mera, ali neophodna radi održavanja puteva.

U Srbiji je, kažu u Putevima Srbije, cena putarine po pređenom kilometru najniža u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate. To, međutim, ne znači i da se Srbi voze najjeftinije i po dobrim putevima.

"Novac od putarine koristi se i koristiće se isključivo za održavanje auto-puteva u Srbiji, kako bi Koridor 10 bio pravi tranzitni koridor", naglašavaju u Putevima Srbije i dodaju da odluku o poskupljenju putarine donosi Vlada.

U Srbiji se primenjuje sistem naplate putarine po pređenom kilometru koji je, kako navode u tom preduzeću, u skladu sa smernicama EU.

U Srbiji je putarina 0,03 evra po kilometru, te je upola jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju gde je 0,06 evra, dok je u Turskoj 0,039 evra, u Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, a u Francuskoj 0,095 evra.

U Putevima Srbije su naveli i da putarina za 240 kilometara deonice Beograd - Niš iznosi 6,5 evra, dok se za oko 300 kilometara od graničnog prelaza Batrovci do Zagreba plaća 16,5 evra.

"Za Sloveniju se kupuje nedeljna vinjeta koja košta 15 evra za bilo koju kilometražu, dok prolazak kroz Austriju putničkim vozilom košta 8,7 evra, a dnevna vinjeta za prolazak bugarskim putevima košta 10 evra", kažu u Putevima Srbije.

Računica Puteva Srbije, rađena prema kilometru, je možda i tačna ali već kalkulacija troškova turističkog puta od nekoliko dana, da ne govorimo o svakodnenovnm korišćenju, "baca u vodu" sve  navode o jeftinoj Srbiji.

Pada u oči da je jed nonedeljna vinjeta za vožnju kvalitetnim austrijskim putevima 8,7 evra (oko 1.070 dinara), a samo u jendom pravcu od Subotice do Leskovaca lošim srpskim autoputevima platićete 1,480 dinara (12 evra po veb kalkulatoru samih Puteva Srbije).

Iz te perspektive slovenačka sedmična od 15 evra ni bugarska jednodnevna vinjeta od 10 evra ne deluju skupoceno.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PedjaM

lopovi i prevaranti , ali to sve vec dosta dugo traje a mi ipak nismo mutavi a ni glupi ...

Milos

originalni srpski autoputevi sa ucrtanim mozaicima, 3d varijanta! rupe izbocine .....sram vas bilo da se poredite sa austrijom i ostalim zemljama! ovi putevi nasi ne bi smjeli uopste da se naplacuju! prvo ih napravite pa onda naplacujte! uvedite vinjete!

.

U Z.Evropi se kupuju godisnje putarne...

special image