• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisiia Infostanu oprostila "slučaj Đenerali"

Izvor MONDO/Agencije

Savet Komisije za zašitu konkurencije naložio je beogradskom JKP Infostan Tehnologija da "trajno izmeni svoju poslovnu politiku", između ostalog da bez saglasnosti građana ne može da uvrsti nove komercijalne usluge na svojim računima.

 Komosija za zaštitui konkurencije - Infostan ne sme da dodaje tuđe usluge bez saglasnoasti građana Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Time je okončan skandalozan slučaj narušavanja privatnosti, "prodaje" privatnih podataka i naručavanja konkurencije u kome su Beograđani ničim izazvano na uplatnicama za komunalne usluge dobili i račun za premiju "ponude" za osiguranje stana kod društva Đenerali osiguranje.

U ceo slučaj morao je da se umeša i Poverenik za informacija od janvog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Radomir Šabić, a zbog incidenta je smenjen i direktor Infostana Veselin Marković.

Kako se navodi u saopštenju Komisije postupak, koji je pokrenut 26. oktobra prošle godine, je prekinut i biće nastavljen ukoliko u naredne tri godine Infostan ne bude postupao po nalozima Komisije.

Tom preduzeću naloženo je da trajno izmeni svoju poslovnu politiku tako što će ulistavanje novih komercijalnih usluga vršiti ili na osnovu pisane saglasnosti građana Beograda koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga ili obaveštenjem korisniku da će uplatom posebne uplatnice dati saglasnost za ulistavanje te stavke na račun Infostana.

Naloženo je i da izlistavanje stavki sa računa sistema objedinjene naplate vrši na zahtev korisnika koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga, uz obavezu da na svojim šalterima primi svaki pisani zahtev za izlistavanje komercijalne stavke sa računa, istu stavku izlista od sledećeg računa i o tome obavesti davaoca konkretne usluge

Infostan društvima za osiguranje ne sme da daje izdvojene informacije o korisnicima koji nisu osigurani.

U izvršenju te obaveze dozvoljena je mogućnost pružanja informacija o korisnicima koji su već osigurani kod tog konkretnog osiguravača.

Infostan je obavezan da objavi na internet stranici svaku novu mogućnost ulistavanja novih stavki, sa detaljnim objašnjenjima korisnicima.

Preduzeću JKP Infostan Tehnologije je naloženo da u naredne tri godine dostavlja Komisiji na uvid svaki sledeći ugovor koji bude zaključen sa nekom trećom stranom zainteresovanom za korišćenje komercijalnih uslova Infostana, uz zahtev za davanje mišljenja.

Kako se navodi u saopštenju, Savet Komisije je odluku o prekidu postupka doneo ceneći da se usvojenim merama u potpunosti otklanja opasnost da se na tržištu nastave radnje koje su dovele do osnovane pretpostavke povrede konkurencije, a na osnovu koje je i pokrenut postupak po službenoj dužnosti.

Oktobra prošle godine korisnici Infostana u Beogradu dobili su račune uvećane za 200 dinara na ime osiguranja domaćinstva, a kako je tada objašnjeno u preduzeću reč je bila o neobavezujućoj ponudi Đenerali osiguranja Srbija građanima da osiguraju domaćinstvo i stvari u njemu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao je tada nalog Infostanu da se hitno sa računa ukloni stavka "osiguranje domaćinstva".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Koji vi cirkus pravite od naroda u Srbiji. Dokle?

special image