REKORDER HIMALAJA: Jovica iz SAJ, čovek od čelika

Autor:

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) srpske policije, Jovica Spajić, proslavljeni ultramaratonac Srbije i trkač na ekstremnim trkama izdržljivosti, ostvario je još jedan izuzetan podvig - pretrčao je Himalaje.

Spajić je pobedio na ultramaraton trci u ekstremnoj izdržljivosti, LA ULTRA - THE HIGH, koja je po sedmi put održana u Indiji u planinskom masivu Himalaja, od 29. jula do 17. avgusta.

Bez odmora i prestanka, Spajić je uspeo da za 60 sati i 36 minuta istrči 333 kilometra preko Himalajskih vrhova i postavi novi rekord trke, i tako ušao u privilegovanu listu malobrojnih osvajača ove izuzetno naporne i surove trke, saopšteno je iz MUP Srbije.

Trka LA ULTRA - THE HIGH, predstavlja najtežu trku izdržljivosti na svetu i održava se na najvišoj nadmorskoj visini od svih trka - staza je dugačka 333 kilometara i kreće se trasom od 3.100 do 5.500 metara nadmorske visine u Himalajima.

Temreratura za samo šest sati može da se promeni od 35 u plusu do minus 10 stepeni Celzijusa. Pluća na tim visinama rade sa samo 50 odsto kapaciteta.

Na poziv organizatora, na takmičenje sa svakog kontinenta dolaze najbolji ultramaratonci. U trci u Indiji učestvovalo je tridesetak odabranih takmičara iz celog sveta.

Povezano

Sve vesti