Tanjug

Šef HDZ-a morao da se izvini "srpskom ciganinu"

Autor:

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković izvinio se danas predstavniku romske nacionalne manjine i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju zbog incidenta koji je izazvao član HDž-a Stevo Culej uvredljivom porukom na Fejsbuk profilu Kajtazija.

1
A- A A+

Culej je na Kajtazijevom Fejsbuku objavio: "Poštovani Romi, ne verujte bivšem oficiru JNA, laže kao srpski cigan i nije deo vas hrvatskih Roma u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota".

Etička komisija je ovaj sadržaj okarakterisala teškim kršenjem izbornog etičkog kodeksa.
Plenković je poručio da Culejeve uvrede nisu stav HDž-a, a ni njegov, preneli su hrvatski mediji.

"I lično izražavam žaljenje za takav postupak. Izvinjavam gospodinu Kajtaziju ako se na bilo koji način našao povređenim. To nije stav HDž-a, to nije moj lični stav", rekao je Plenković u predizbornoj kampanji u Velikoj Gorici.

Plenković je rekao da je u utorak, kao predsednik HDž-a, u Saboru razgovarao sa zastupnikom Culejem, te ponovio da stranka i on lično drže da poštovanja prava nacionalnih manjina.

"Rekao sam da je takvo ponašanje nedopustivo, da takve komentare na Fejsbuku, koji je jedan specifični oblik komunikacije, neću tolerisati. Rekao sam gospodinu Culeju da se to više ne sme ponoviti", kazao je Plenković.

Istovremeno je izrazio spremnost na saradnju sa svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, a posebno, kako je rekao, sa romskom.

Povezano

Sve vesti