mondo.rs

Lopovi bi trebalo da izbegavaju ove telefone

Autor:

Ni telefoni više nisu kao što su nekad bili.

Lopovi bi trebalo da izbegavaju ove telefone Foto: Promo/Phone Arena Old flagship phones

Apple preduzima razne mere kako bi svoje uređaje zaštitio od lopova. Jedna od najnovijih opcija će novim iPhone modelima obezbediti mogućnost da uslikaju lopova bez njegovog znanja ali i da usnime otisak prsta.

Ovaj sistem koji bi trebalo dodatno da osigura uređaj je objavljen u novm zahtevu za patent. Apple bi u nekim narednim modelima trebalo da obezbedi i ovu tehnologiju.

Sistem će u alarmantnim situacijama snimiti biometrijske podatke lopova, tj. bilo koga ko u tom trenutku drži telefon. Ovaj “alarm” se može aktivirati od strane trećih uređaja, ili jednostavnom detekcijom sumnjivih aktivnosti, kao što je kucanje pogrešne lozinke.

Osim fotografije lopova i njegovog otiska prsta, telefon može da snimi i video i audio zapise okruženja u kom se nalazi. Sve podatke osoba koje nemaju pristup uređaju mogu se proslediti dalje.

Međutim, neka ograničenja ipak postoje. Na primer, skener otiska prsta zahteva od korisnika da više puta prisloni prst kako bi se iz svih uglova skenirao otisak. Lopov sa druge strane, sigurno neće više puta pritiskati taster. No, nove verzije Touch ID skenera možda budu radile na drugačiji način koji ne zahteva skeniranje prsta iz više uglova.

Neke aplikacije, kao što je Lookout za iOS i Android koriste sličnu tehnologiju koja omogućava aplikaciji da prepozna maliciozne aktivnosti, piše The Verge.

Iako se trenutno radi samo o zahtevu za patent, ovo takođe dovodi u pitanje neke druge stvari vezane za privatnost. Da li bi Apple trebalo da ima dozvolu da tajno snima podatke ljudi koji koriste telefon bez obzira na to da li se radi o vlasniku uređaja ili ne, videćemo u skorijoj budućnosti. Možda upravo zbog toga ovakav sistem zaštite ne bude prihvaćen.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.