MONDO FITNES: Evo zašto treba vežbati jogu (VIDEO)

Autor:

Nataša Vukoje vas uvodi u svet joge u okviru našeg serijala MONDO Fitnes.

MONDO FITNES: Evo zašto treba vežbati jogu (VIDEO) Foto: MONDO

Jogu ne čine samo poze u kojima dubimo na glavi, ili držimo stopala na svom licu. Jogu možete da praktikujete i sami, kod kuće, ili u nekom praku, na travi...

Ne morate da budete "kao od gume" da biste se bavili jogom. Ne morate čak ni da budete mršavi,
ili da znate mantre koje ćete ponavljati naglas dok vežbate.

Za jogu vam trebaju sledeće:

­- volja i rešenost da učinite nešto dobro za sebe;

­-  tri puta nedeljno po najmanje 30 minuta, kada ćete se posvetiti samo jogi;

­- ne više od dva kvadratna metra slobodnog prostora za vežbanje;

­- prostirka od bilo kog materijala;

­- udobna garderoba;

­- flašica vode.

Takođe, za jogu vam ne treba vam ni novac. Trenirajte sami gledajući video snimke joga instruktora, gde ste slobodni od sumnje da vas drugi ljudi gledaju i osuđuju način na koji vežbate.

Ako vas ovo nije podstaklo da počnete da radite jogu, ona će vas "ubediti"!

NATAŠA VUKOJE i JOGA

Izvor: MONDO


Pročitajte PET DOBRIH razloga zašto je dobro baviti se ovom fizičkom aktivnošću:

1. Oslobađa od stresa. Znojenjem, koncentracijom i pravilnim disanjem rasteretićete svoje misli i uspeti da se osećate pozitivnije.

2. Poboljšava san. Iako deluje mirno u odnosu na "skakanje" u studiju za aerobik, joga je zapravo ozbiljan fizički napor. Matematika je jasna ­ umorićete se i spavaćete kao beba

3. Opušta stegnute mišiće. Svi oni koji sede po ceo dan u kancelariji, stoje za pultom, spavali su nezgodno ili nose visoke štikle, znaju kako mogu da bole mišići koji rade više nego što bi trebalo. Čak i kratak trening od 20 minuta značajno će vam pomoći sa ovim problemima.

4. Vraća nas u fokus. Joga čini čuda za koncentraciju, što je zgodno ako vaš svakodnevni život zahteva da radite "sto stvari odjednom". Joga vas tera da se, tokom vežbanja, fokusirate na sebe, disanje, položaj tela, održavanje položaja... Ako uspete to da primenite na sebe, uspećete i na okolinu.

5. Bolji seks. Ova drevna veština kombinuje fiziologiju i filozofiju, a ako sve što ste naučili tokom joge primenite u spavaćoj sobi, malo vežbe će vas učiniti mnogo veštijim u krevetu! Za žene, tu je povećana fleksibilnost i izdržljivost, dok muškarci koji vežbaju jogu kažu da pomaže kod prerane ejakulacije i omogućava im dužu "akciju". A za oba pola, tu je korist od produbljene fizičke, samim time i emotivne, veze sa partnerom.

Povezano

Sve vesti