STOP nasilju u porodici, novi zakon uskoro!

Autor:

U proteklih 10 godina u Srbiji je zbog porodičnog nasilja nastradalo 314 žena, dok je od početka 2016. godine najmanje 16 žena ubijeno. Na jesen, u Skupštini, prvi sveobuhvatni zakon koji sprečava nasilje u porodici. Nova krivična dela.

Usvajanjem novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izmenama Krivičnog zakonika, Srbija će prvi put dobiti sveobuhvatan sistem koji treba da pomogne svima koji ne mogu da se brane, kaže za N1 državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Ovaj predlog zakona trebalo bi da bude pred poslanicima Skupštine Srbije na jesen, a njegovim usvajanjem država će, prema Ilićevim rečima, napraviti sistem koji treba da pomogne i unapredi situaciju koju imamo danas.

Osnovna odredba zakona je da nasilnik ne sme da ostane kod kuće, ističe Ilić i podseća da su na taj problem ranije ukazivale nevladine organizacije i pojedini državni organi, ali niko, kako kaže, nije seo i video kakva je to procedura kojom će nasilnik da bude iseljen.

"Mi smo pravna država, nije moguće tek tako izbaciti nekoga iz kuće", kaže Ilić i objašnjava da zakon rešava pitanje šta se događa u situaciji kada sud ne može da odredi pritvor ili nasilje tek preti da će se dogoditi.

Policija će, ako primeti da može doći do eksalacije, moći da odvede nasilnika i zadrži ga osam sati u policijskoj stanici. Za to vreme, policija je dužna da razgovara sa nasilnikom i žrtvom, prikupi podatke i potom nasilniku može da izrekne meru da u narednih 48 sati ne može da se vrati kući, niti priđe žrtvi, objašnjava Ilić.

Čim policajac donese meru zabrane, mora sve dokaze da dostavi javnom tužiocu koji ima rok od 24 sata da reaguje i da produži meru zabrane na 30 dana.


- NOVA KRIVIČNA DELA i OŠTRIJE KAZNE ZA NASILNIKE -

Istog dana kada bude usvojen zakon o sprečavanju nasilja u porodici biće usvojene i izmene Krivičnog zakonika kojim se uvode krivična dela koja nedostaju praksi, a to su proganjanje, polno uznemiravanje i zabrana prislinog braka, najavio je Ilić.

Osim ta tri nova krivična dela, izmenama Krivičnog zakonika sankcije će biti ozbiljno pooštrene, kaže Ilić.

Za najgora krivična tela poput silovanja i obljube, kazne su poprilično podignute i blage kazne i uslovne osude više neće biti moguće, naglašava on i ističe da nova zakonska rešenja ne štite od nasilja samo žene, već stare, decu, bolesne, sve one koji su ranjivi i koji ne mogu da se brane.

Ilić je pozvao sve građane da reaguju i prijave nasilje u porodici, poručujući da nema razloga da strahuju da li će u tom slučaju biti negativnih posledica po žrtvu ili po njih same.

Povezano

Sve vesti