Ubio komšijinu mačku, evo na koliko je osuđen

Autor:

Stanimir Curaković (69) iz Kruševca osuđen je uslovnom kaznom zatvora i obavezan da plati 77.750 dinara jer je ubio mačku, komšijinog kućnog ljubimca.

21
A- A A+
mačka, mačke, macka, kućni ljubimci Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Četvoromesečna zatvorska kazna, uslovno na godinu dana, i ukupni troškovi od 77.750 dinara koje bi trebalo da nadoknadi sudu i vlasniku ubijene mačke, epilog su četvorogodišnjeg suđenja nakon koga je Stanimir Curaković (69) iz Kruševca proglašen krivim jer je ubio komšijinog ljubimca.

Presudom Osnovnog suda iz Kruševca, koju je u avgustu potvrdio kruševački Viši sud, Curaković je proglašen krivim jer je 9. oktobra 2012. godine ubio komšijinu mačku.

Sud mu je izrekao uslovnu osudu, odnosno kaznu zatvora od četiri meseca, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude, ne učini novo krivično delo.

Curaković je obavezan da Osnovnom sudu na ime troškova krivičnog postupka uplati 29.000 dinara, dok je vlasniku ubijene mačke Predragu Miliću dužan da isplati 48.750 dinara.

"Znači mi to što je doneta presuda kojom je potvrđeno da je on to učinio, ali mi je mnogo teško palo kada sam pročitao obdukcioni nalaz u kome stoji da je mačka ubijena podesnim predmetom, jakom mehaničkom silom u predelu stomaka. Pretpostavljam da je to mogao biti nož", kazao je Beti vlasnik ubijene sijamske mačke Predrag Milić.

On je podsetio da se sve desilo 9. oktobra 2012. godine, kada je čuo mjauk, a mačka se nije vratila kući.

Pošavši da je nađe, čuo je razgovor komšije i njegove supruge koji su se dogovarali da je "stave u kantu i bace u kontejner".

Milić je potom, posumnjavši da govore o njegovoj mački, krenuo za komšijom i video da je kantu bacio u kontejner, nakon čega je pozvao policiju i udruženje za zaštitu životinja.

Okrivljeni je, kako je navedeno u obrazloženju presude, tvrdio da se mačka uhvatila u zamku za hvatanje pacova koju je postavio u svom dvorištu, ali je njegovu tvrdnju demantovao veštak koji je utvrdio da uzrok smrti nije davljenje već povreda nastala "jakom mehaničkom silom u predelu stomaka".

Prema podacima koje je agencija Beta dobila iz kruševačkog Osnovnog suda, pred tim sudom je tokom proteklih šest i po godina pokrenuto 13 postupaka u vezi sa krivičnim delom ubijanje i zlostavljanje životinja.

Povezano

Sve vesti