Kako da začinite testise

Testisi, ili beli bubrezi, nisu nešto od čega kreće voda na usta, ali ako se dobro začine, mogu da budu veoma ukusni. Probali smo baš takve, na 13. Mud(r)ijadi.

Kako da začinite testise Foto: Mondo/ Goran Sivački

Odavno sam čula za Mud(r)ijadu, ali nikada nisam poželela da odem na taj festival specijaliteta od belih bubrega. Ne zato što sam gadljiva kada je hrana u pitanju, već zato što sve te razne "jade" koje se održavaju širom Srbije, zamišljam kao festivale kiča i loše muzike.

Međutim...

"Ove subote ideš u Despotovac. Treba nam reportaža o belim bubrezima, i to iz prvog lica, a znaš šta to znači", rekao mi je moj urednik.

Rečeno, učinjeno.

"Dobar dan, dobrodošli", dočekao me je organizator Mud(r)ijade, Ljubomir Erović, i odmah mi u ruku uvalio čašicu "ranke".

Žestok početak, a tako je bilo i do kraja.

Na proplanku eko farme Milanović, u selu Lipovica blizu Despotovca, rašireni šatori, improvizovana bina, raspaljene vatrice, kotlići, tanjirače, roštilji. Krčkaju se, prže i peku beli bubrezi. Dobro miriše, voda kreće na usta, kao da se ne radi o međunožju, ONOM delu bikova, veprova, zečeva...

mudijada, mudrijada Foto: MONDO/Dragana Todorović

Atmosfera je vesela, ali ne baš potpuno vašarska. Šta fali?

"Ovde su zabranjene Cece, Jece i Brene, ovde se slušaju rok i džez. Takođe, zabranio sam i ringišpile i kičerajske suvenire", objasnio mi je Ljubomir i ponudio mi "domaće pivo". "Sve je ovde ekološki, prirodno, opušteno. Ovo je antistres festival", kaže Erović, a ja se grizem za jezik da mu ne kažem da sam baš pod stresom - treba da pojedem... znate već šta!

"Draga moja, to ceo svet jede, samo se neki foliraju i neće da priznaju. Zato sam i rešio da Mud(r)ijada bude internacionalna, da bude svetski šampionat u spremanju jela od belih bubrega. Ovde se takmiči 14 ekipa, neke su iz Finske, Nemačke i Mađarske. Toga nema nigde u svetu. Zapravo, ima plagijata. U Šajkašu se organizuje Mundijada, ali samo je ovo svetsko takmičenje. Postoji i 'Testy Festy' u Americi, i nešto slično na Islandu. Međutim, ovo nije komercijalizivan festival, iza mene ne stoji ni država, niti sponzori. Ovde su zabranjeni lascivni suveniri, kao i prodaja preparata i suplemenata za 'ovo i ono'. Ovde su dozvoljeni samo čista priroda, kvalitetna muzika i beli bubrezi."

Nemojte pogrešno da pomislite da će vam gulaš i ostale specijalitete služiti na srebrnim tacnama konobari u belim rukavicama.

Neeee...

Moje sandale su i dalje prašnjave, moja kosa i dalje "miriše" na dim. Osim toga, scenografiju festivala čine trobojke, muškarci goli do pojasa, dobacivanja, "masni" vicevi.

"Krenuo čovek na put automobilom koji je bio pun jaja. Odjednom, na putu se pojaviše kokoške! On naglo zakoči i polomi sva jaja! Pomisli tada: bolje da sam čuvao svoja jaja, nego tuđe kokoške."

Eto, tome se smeju učesnici i gosti 13. Mud(r)ijade. Ako je i vama ovo smešno, možda će vam se dopasti i sledeće šale koje smo tamo čuli:

"Ko pre devojci sam u nju upada!"
"Nemojte da tvrdite pazar - pazarite dok je tvrd."

Pogledajte foto galeriju:

Ljubomir Erović kaže da je njegova želja da atmosfera bude kao na čuvenom Vudstoku. "Želim da napravim srpski Mudstok", kaže idejni tvorac Mud(r)ijade, koji je napisao i knjigu recepata "Kuvanje sa mudima".

Šta sve i od čijih belih bubrega, može da se sprema?

"U mojoj knjizi se nalazi 36 recepata, ali imam nameru da je dopunim. Dakle, može svašta da se napravi: čorba, supa, gulaš, burek, a jednom sam pravio i salatu od zečijih testisa. Do sada smo na festivalima koristili 19 vrsta testisa: od ajkule, kengura, volova, konja, bikova, veprova, zečeva. Svi podjednako ukusni, i svi su afrodizijaci".

Baš svi? Veličina nije bitna? Da li bolje "rade" veliki testisi, ili je važnije od koje su životinje?

"Najbolji su od ždrepca. Zatim od vepra, a onda od ajkule, kita i svih ostalih životinja. Inače, ta hrana je bila izuzetno cenjena na francuskom dvoru, a i knjaz Miloš i drug Tito, veliki ženskaroši, su takođe jeli bele bubrege."

Koliko vremena treba da prođe od konzumiranja do... delovanja?

"To je individualno, kod nekoga to radi brže, kod nekog sporije, ali je bitno da kod svih radi. Osim kod onih koji mnogo popiju. Takvi su samo za jastuk, a ne za 'akciju'. Zato ovde nikada nema mnogo pijanih."

Ali ima pripitih, primetila sam, a tek je drugi dan, i to najvažniji - danas se održava takmičenje. Kada padne mrak znaćemo ko u Srbiji, ali i u svetu, pravi najbolji specijalitet od belih bubrega.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

"Žiri ne ocenjuje samo ukus, već i izgled jela. Bubrezi moraju da ostanu celi, tekstura mora da se oseti pod jezikom. Zalogaj treba da bude veličine barem tri puta tri centimetra. Ocenjuju se i boja jela i miris", objasnio mi je član žirija Slaviša Ljubimirović, učitelj, koji sada radi u izdavaštvu. On je sedam godina bio takmičar, nekoliko puta pobednik. Potiče sa Svrljiških planina, a od svog dede, koji je štrojio stoku, naučio je kako se spemaju beli bubrezi.

"Bez obzira na to od koje su životinje, uvek su ukusniji kada barem 12 stoje u pacu od belog vina, belog luka, peršuna, sirćeta ili limuna", rekao mi je Slaviša, a ja ga pitam kako da znam, kada u mesari kupujem bele bubrege, da li sam odabrale dobre?

"Važno je da poznajete mesara i da vam on javi kada stignu sveži iz klanice, jer zaleđeni nisu dobri. Jestivi su, naravno, ali takvi nisu najukusniji. Nego, hoćete li da probate?", pitao me je Slaviša i dodao: "Ovo se za gazdu kuva".

"Pa, ako je za gazdu... probaću. Javite mi kada bude gotovo", pokušala sam da se izvučem, ali je viljuška i parče barenog testisa već bilo pod mojim nosom. Ok, više nema vrdanja.

hrana, jelo, gulaš, hleb Foto: MONDO/Goran Sivački

Miriše odlično, na tucanu papriku i sveže meso, ima svetlo smeđu boju, tekstura je vidljiva, bubreg se prilikom kuvanja nije raspao. Svi uslovi su zadovoljeni, još samo da zagrizem.

Mmmmmm.....

Ako ste ikada jeli dobar gulaš, pikantan, ne pretežak već začinjen dovoljno da ukuse osetite na svim delovima svog jezika, onda možete da pretpostavite kakvog je ukusa gulaš od belih bubreka bika koji sam ja probala na Mud(r)ijadi.

Zahar objasnio gde su žene

"Ovde sam kao muzičar, imaću svoj šou, sviraću i sa jednim američkim bendom. Drago mi je da sam na ovako lepom mestu. Ovo je prilika da se svi opustimo, ali me zanima - gde su žene? Da li ste i vi primetili da ih je svega nekoliko?", pita me tvorac Lepe Brene, Miroslava Ilića, Merime Njegomir, autor hitova: "Od Vardara pa do Triglava", Hej Jugosloveni", "Vidovdan", "Svilen Konac", "Ivanova korita"... Pitam čuvenog Zahara, da li je, osim za muziku, talentovan i za kuvanje? "Samo za poparu. Ovo što se ovde kuva nisam ni probao, mada kažu da je to afrodizijak. Nekada sam svirao Titu, i tada sam čuo, mada nisam smeo da ga pitam, da li je istina da uzima bele bubrege. Pa, ako je mogao maršal, možemo i mi, obični ljudi. Inače, afrodizijaci su važni, ne samo u seksualnom smislu. Testosteron pravi čuda. Svi naši uspesi u nauci, kulturi, umetnosti, proizilaze iz jačine libida, a libido bez testosterona ne može. Nego, pitam vas opet - gde su žene? Možda čekaju rezultat, proglašenje pobednika, pa će tek onda da dođu?"

"I ovi Ameri su bili oduševljeni, isto kao i vi", rekao mi je Slaviša, pokazujući mi na moje kolege, novinare koji su čak iz SAD došli u Despotovac da probaju najpopularnij srpski afrodizijak. I ostali stranci kažu da vole bele bubrege.

"Spremamo gulaš od telećih belih bubrega, a podelili smo se u tri ekipe, svaka ima drugačije ime. Jedna, na primer, se zove 'Muda od labuda'", rekao mi je Stefan Suni iz Finske, koji je u Despotovac došao sa "međunarodnom ekipom": "Moji drugari su Nemci, Finci i Srbi. Nisam morao uopšte da ih nagovaram da dođu. Rekao sam im da ih vodim u netaknutu prirodu i dobro zezanje, i to im je bilo dovoljno da se spakuju."

Da li su u kofere spakovali i neki tajni, holandski sastojak?

"Ne, ali se ipak nadaju da će pobediti."

Momci, džabe ste se nadali. Pobedila je najmlađa ekipa - "Guljatori iz Lipovice". Početnička sreća ili mladost, tek momci odneše medalju!

Šta je presudilo?

"Nema tajnog sastojka. Bitno je samo dobro raspoloženje i ljubav prema kuvanju", rekao mi je Vukajlović Milorad iz Čačka, koji je već četiri puta bio svetski prvak.

"Moja ekipa se zove 'Kod Mrše'. Ja sam veterinarski tehničar, a kuvanje belih bubrega mi je hobi. Koristim testise životinja koje su već stigle u klanicu. Od oko 50 kg kupljenih goveđih testisa, kada ih očistimo i obarimo, dobijemo jedva oko sedam kilograma. Jedan testis bika teži oko 600, najviše 700 grama, ali je duplo lakši kada se termički obradi."

To znači da su ta jela skupa?

"Pa, nisu jeftina. Još ako dodate neke delikatesne dodatke, poput suvog voća, na primer, brusnica, kikirikija, badema... onda cena poraste. Takođe, beli bubrezi se uglavnom spremaju sami, ali mogu da se kombinuju i sa nekim drugim mesom. Mi uglavnom dodajemo slaninu", kaže višestruki šampion.

Da li je nekada pobedila žena? Ovde ih sada gotovo nema. Zašto?

"To nije pravilo, nekada bude više žena koje kuvaju nego muškaraca, verujte mi. Ali, danas je došla samo ona Mađarica", kaže Milorad i pokazuje mi zajapurenu, mladu devojku kraj kotlića.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Zove se Dori Smit, socijalni radnik.

"Prvi put sam bila prošle godine i mnogo mi se dopalo! Volim da kuvam, tako da koristim svaku priliku da pokažem šta umem, ali i da naučim nešto novo. Sada spremam gulaš od belih bubrega na mađarski način."

Po čemu se mađarski način razlikuje od srpskog?

"Biče to ljuto jelo, biće puno paprike, ali ne mogu sve da vam kažem, neki sastojci su tajna", kaže nasmejana i šarmantna Dori i dodaje: "Došla sam da pokažem da i žene imaju... bele bubrege!"

Izvor: MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti