• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Razdvojiti kulturu i estradu"

Izvor Tanjug

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da je sa kolegama već obavio razgovore o izradi strategije kulturne politike u Srbiji.

 Ministar kulture Vladan Vukosavljević o kulturi i estradi Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

  "Nama taj dokument nedostaje. Ocekujem da cemo do kraja godine imati uraden predlog. Strategija kulturne politike jeste dokument na kojem treba da se zasniva kulturna aktivnost u državi. Izostanak strategije dovodi do konfuzije u pogledu kriterijuma, logike, nacina i oblika finansiranja, zaštite primarnog i sekundarnog znacaja...", kazao je Vukosavljevic.

Prema njegovim recima, pravo je cudo da smo do sada uspevali da funkcionišemo bez jasno koncipirane strategije.

"To je, dakle, jedan od prioritetnih zadataka u prvom periodu koji nam predstoji. Isto tako, obavezali smo se da u narednom, relativno kratkom roku, do kraja 2016. godine uradimo nacrt strategije medijske politike, što je, takode, vrlo osetljiva tema", kaže ministar u intervjuu "Politici" i dodaje da ce u domenu medija pokušati da stvari stavi na cvrste temelje.

Govoreci o zakonima na kojima ce tokom svog mandata insistirati, Vukosavljevic je pomenuo rad na donošenju Zakona o pozorištu.

"Naše kulturno naslede je bogato i zaslužuje pažnju. Zakoni i propisi u tom domenu postoje, ali potrebno je doneti još neke ili postojece prilagoditi ocekivanjima, konceptima, strategiji...Tu su i druge oblasti, kao što je film, izdavacka delatnost...Ceka nas delikatan posao, ali niko se
ne plaši tog zadatka", kaže ministar.

Na pitanje da li ce vratiti nacionalne penzije koje je ukinuo njegov prethodnik Ivan Tasovac, Vukosavljevic kaže da je to delikatno pitanje cija su prethodna rešenja izazivala kontroverze u javnosti.

"Pokušacemo da uspostavimo jasan okvir, da i pitanju nacionalnih penzija damo prostor u javnosti. Da se vidi šta ljudi ocekuju od Ministarstva kulture", kaže ministar i dodaje da se nece brzati sa rešenjima u toj oblasti.

Na pitanje kako ce rešiti stanje u Narodnom pozorištu u Beogradu, koje prakticno funkcioniše van zakona, Vukosavljevic odgovara da ce ta situacija biti brzo rešena.

"Vrlo brzo cemo formirati novi upravni odbor, koji ce raspisati konkurs za upravnika ove nacionalne kuce i ta situacija bice brzo rešena. Isti princip važice i za druge ustanove kulture na republickom nivou, jer je v.d. stanje zamišljeno kao privremeno", istakao je Vukosavljevic.

Na podsecanje da sa medijima koje su otkupili privatnici u Srbiji ima mnogo problema i na to da je Radojica Milosavljevic kupio cak cetiri televizije i da krši ugovore i zaposlenima ne daje plate, Vukosavljevic precizira da ce se propisi u obalsti medija zasnivati na pomenutoj medijskoj strategiji.

"U tom smislu ugledacemo se, usvajati principe EU, ali imajuci u vidu i svoje specificnosti", rekao je ministar.

Na pitanje "kako ce rešiti opstanak Tanjuga", Vukosavljevic kaže da ce se pokušati sa primenom najboljeg modela.

"Upravo smo imali razgovore s predstavnicima EU i pokušacemo da primenimo najbolji model. Neke države imaju svoje državne agencije sa izvesnim procentom vlasništva, neke nemaju, tako da i Srbija mora da nade svoja rešenja. Ni zemlje EU nemaju jedinstvena rešenja", kaže Vukosavljevic.

Ministar je na kraju intervjua napomenuo da živimo u epohi globalne dominacije industrije zabave i spektakla.

"Pod uticajem tokova savremenog sveta i Srbija je ucesnik, pa i žrtva tog pogubnog procesa. Insistiracemo da se polje kulture jasno odvoji od estrade i neukusa i da se napravi jasna granica izmedu kvaliteta i poželjnog kulturnog svetonazora i onoga što, nažalost, cini deo duha vremena u kojem živimo", naglasio je ministar kulture i informisanja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bambi

Bravo Vladane! Drago mi je poznavati takvog coveka! Skolovan,pravedan,radan,disciplinovan,vrhunski covek! Pravi covek za ministra!

pop

@Bambi A meni se čini da samo lepo priča . Videćemo.

Tricaa

@Bambi daj boze, al lici na pricu kakvih smo se mnogo naslusali.cim napada prethodnog mislim da se radi o još jednoj prevari.

SERIJE