• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ide nam dobro, ali daleko smo od Nordijaca"

Izvor Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da smo zahvalni što invesitori iz nordijskih zemalja primećuju napredak u našoj zemlji u ekonomskom pogledu i na evropskom putu, da Srbiji ide dobro, ali da je još daleko od nordijskih zemalja.


"Srbiji ide dobro, Srbija radi dobro, to nisu dobre želje, to je stvarnost, znamo da bi moglo da bude još bolje, a pri tome ne sanjam. Mislim da je preterano lepo čuti da ćemo jednog dana da se približmo nordijskim zemljama, ali za to je potrebno da prođe još mnogo generacija da im se bar približimo",rekao je Vučić na konferenciji "Nordijski inovativni biznis u Srbiji" u rezidenciji ambasadora Finske.

Dokaz tome da Srbija napreduje je i činjenica da danas sa nordijskim partnerima pričamo o generičkim lekovima, a ne o bankrotstvu, istakao je Vučić.

On je rekao da mu je drago što i strani investitori i ambasador Finske vide da i Srbi mogu da postignu rezultate, i u tom smislu pomenuo da je konsolidovane javne finansije, da Srbija trenutno nema deficit u budžetu, da je deficit konsolidovane države, kako je naveo, četvorostrukko manji od očekivanog, te da i dalje napredujemo na svetskoj "Duing biznis listi".

On je naveo i da su nam, takođe, i dalje problem lokalne samouprave.

"One delom loše funkcionišu jer ne postavljaju visoke cileve već se bave dnevnom politikom i time kako će da zaposle nekoga svoga", naveo je Vučić.

Uz zahvalnost ambasadoru Finske na tome što primećuje napredak Srbije, Vučić je pomenuo da u Srbiji to baš nije praksa, te da se loše ocene Fiskalnog saveta danima "ne skidaju s naslovnih strana", ali da, s druge strane, kada Fiskalni savet kaže je rezultat izuzetan "postoji bezmalo zavera ćutanja".

Naše javne finansije su, međutim, stabilne, što kako je rekao i za investitore iz nordijskih zemalja predstavlja pozitivan znak, jer neće da dolaze u zemlje koje imaju nesiguran poslovni ambijent.

Vučić je rekao da su vrata njegovog kabineta i svih ljudi u Srbiji otvorena za investitore iz svih zemalja, posebno iz nordijskih, jer njih karakteriše odgovornost, ozbiljnost i psovećenost u radu.

Premijer Srbije je dodao da je za našu zemlju važno da trgovinska razmena sa nordijskim državama raste, da je u prvih pet meseci ove godine to dvocifren procenat, kao i da očekuje veći rast dolaskom novih nordijskih investitora.

Da se ne ponovi scena iz Niša...

Mnogo mi se sviđa ideja o plaćanju poreza preko mobilnog telefona, prokomentarisao je premijer Aleksandar Vučić temu digitalizacije o kojoj je između ostalog bilo reči na skupu Nordijske poslovne alijanse u Beogradu. Vučić primetio da na planu digitalizacije Srbija zaista mnogo zaostaje, ali da će učiniti sve da se "ukrcamo na poslednji voz" i da u narednih nekoliko godina stignemo bar neke zemlje u centralnoj Evropi. "Prethodno je, međutim, potrebno da mnogo toga promenimo, između ostalog i naše navike i mentalitet kako se ne bi ponovila situacija da se, kaže Vučić, "gradonačelnik izvinjava ugostiteljima kojima je poreska došla da proveri da li izađu fiskalne račune", kao što se dogodilo nedavno u Nišu. U kontroli poreske policije, naime, pre dva dana zatvoreno je 13 lokala u Nišu jer nisu izdavali fiskalne račune, a svi su, kaže Vučić, "skočili na premijera jer je ludak i psihopata zato što traži da se plaća porez". Za razliku od toga, Vučić je pomenuo slučaj jednog stanovnika Švedske, koji je poreklom iz Srbije, a koji mu je u razgovoru rekao da je ponosan što plaća porez jer želi da ima bolje ulice, zdravstveno osiguranje, gradski saobraćaj, školstvo.

U vezi s tim Vučić je dodao da Srbija nije idealna zemlja, jer kao društvo imamo mnogo nedostataka, navodeći kao primer raspravu u Skupštini Srbije prilikom izbora nove vlade, o tome ko je za, a ko protiv stranih investicija, ističući da je mislio da je rasprava o tome okončana krajem 18. veka.

Dovođenje stranih investicija, dodao je Vučić, Srbiji će da pomgne da povrati preduzetnički duh, radne navike, ali i da se, s obzirom na to da investitori sve više ulažu u centralnu Srbiju, ravnomerno podstiče regionalni razvoj.

Vučić je dodao i da Srbija nema nikakve iluzije koliko zaostaje za nordijskim zemljama, i ostalim zemljama severne i centralne Evrope, ali da svoju šansu vidi u dostizanju pojedinih mediteranskih zemalja EU.

"Ne kažem da smo na njihovom nivou, ali možemo u narednih deset godina da ih stignemo, pa čak i prestignemo. to je moja želja, jer mislim da je Srbija pokazala da se u nečemu razlikuje od mnogo zemalja, pa i nekih iz EU, od onih koje ni danas nisu u stanju da se izbore sa deficitom", rekao je Vučić.

Vučić je poručio i da se kompetitivnost može postići samo većim radom i naporima, a da su priče o blagostanju kada se radi šest sati četiri dana nedeljno "bajke za malu decu".

"Svidelo se to nekome ili ne, to je tako", rekao je Vučić.

Kada je reč o inovativnim tehnologijama Srbija je spremna da uradi mnogo toga kako bi se unapredio poslovni ambijent, dodao je Vučić, konstatujući da nam nedostaje znanje.

"Znamo da smo prilično daleko, i da nam je potrebno još mnogo znanja, i upravo zato govorimo da su promene u obrazovnom sistemu ključ uspeha", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima problema i sa inovativnim lekovima i generičkim receptima, da je potrebno uraditi mnogo toga, ali da to nije lako u periodu fiskalne konsolidacije.

"Negde moramo da vagamo i biramo trenutak u kojem nešto ili određene stvari moramo da preduzmemo", rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da su to stvari koje su pred nama, ali da, ukoliko smo došli dotle da ne pričamo više o bankrotstvu, već o generičkim i inovativnim lekovima, a smo ipak napredovali i da je situacija u Srbiji ipak drugačija.

On je istakao da je zahvalan na tome što Srbija ima bilateralno dobre odnose sa nordijskim zemljama, i što je imao čast da poseti veći deo tih država, kao i da u našoj zemlji ugosti njihove zvaničnike.

Prema njegovim rečima, kada je reč o regionu, uvek će postojati primedbe, ali je naglasio da će Srbija nastaviti i u budućnosti da gleda da se, "ako ne uvek najodgovornije ponaša, onda da se ponaša najmanje neodgovorno".

"To mogu da obećam, jer mi želimo auto-put Beograd-Niš-Priština-Drač do 2020. Hoćemo da investiramo tamo na obali, njihove investitore da vidimo u našoj zemlji, da imamo najbolje odnose i sa BiH, sa Crnom Gorom, sa Makedonijom... Sa Hrvatskom menjamo odnos našeg izvoza i uvoza, sve više ide nama u korist, i zato nama najviše odgovaraju dobri i stabilni regionalni odnosi i na tome ćemo raditi i ubuduće", zaključio je Vučić.

Komentari 169

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kв-2

Убиства и самоубиства из дана у дан, баш нам лепо иде... ајде ботине лупајте минусе

Nikola

Predsednik vlade Vučić oduševljen idejom koju je danas “prvi put čuo” od norvežana da se može plaćati sve preko mobilnog telefona, a on vidi samo POREZ. A da je išta čitao ili da prati kako se ponašaju sudovi i MAFIJA, kako se ponaša SRPSKA hobotnica na čelu sa Tahirom Hasanovićem, znao bi da je to SRPSKI PATENT. Ali pošto su tvorca patenta OPLJČKALI, pare mu uzimaju, firmu uništili, sada ONI ŽIVE od prava na PATENT. Vreme je da se kaže VUČIĆU, NE PONIŽAVAJ NAS VIŠE. SRBI SU PAMETAN NAROD, samo nas pljačkate i SPREČAVATE da radimo. Vratite Dejanu Dragojloviću ono što ste OPLJAČKALI, a stranci neka plate patentna prava pa ćemo da gledamo kako Srbija napreduje. A ne može da napreduje jer svaki PATENT se ukrade i proda strancima ili SRPSKOJ MASONSKOJ HOBOTNICI.

Kamila iz pustinje

Daleko smo mi od njih sve se plašima da postajemo kao Avganistan....

special image