• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć istraživača u 12 gradova Srbije!

Izvor mondo.rs

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra u dvanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje potraži".

U više od 250 gradova održace se 11. Evropska Noci istraživaca, manifestacije koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživaca i ukaže na sve nacine na koje hrabri naucnici menjaju svet na bolje.

U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noci istraživaca ucestvovao je 1,1 milion gradana zajedno sa 18.000 istraživaca u 280 gradova Evrope i sveta.

Noc istraživaca u Srbiji održace se u cak 12 gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Indiji, Zrenjaninu, Pancevu, Šapcu i Subotici a ulaz na sve dogadaje bice besplatan.

"Cilj Noci istraživaca je da promoviše naucnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, su oni kojima treba da skrenemo pažnju na znacaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naucnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noci istraživaca, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo hobije i druga interesovanja naucnika iz privatnog života”, objasnila je dr Tanja Adnadevic, naucna saradnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stankovic" i koordinatorka Noci istraživaca.

Migracijama ce se, poslednjeg petka u septembru od 17 do 22 casa, baviti program Noci istraživaca u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Indiji i Petnici.

U Beogradu istraživaci ce docekati posetioce na Kalemegdanu, kod fontane "Borba” i na Savskom šetalištu, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoya Caffe Baru. U Požarevcu na Glavnom trgu, u Ulici Branka Radicevica i Prvoj gimnaziji u Kragujevcu, zatim Tvrdavi i Letnjoj pozornici u Nišu, centralnim ulicama Pirota, pešackoj zoni u Indiji i u Istraživackoj stanici Petnica, sve radoznale umove koji odluce da prošetaju stazom znanja ocekuju odgovori na pitanja šta su to migracije, kakve mogu biti, zašto se ljudi sele, i zašto migracije postoje i u muzici, jeziku i medu pticama.

Uobicajno je da svi putevi vode u Beograd, ali ce istraživaci krenuti u suprotnom smeru. Prvi put ce svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmice, i pobeduju, spremna je posebna zabava u kojoj ce oni najhrabriji dobiti priliku da pobede ekipu naucnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri. Istraživaci ce posetioce povesti na cetiri strane koje vode razlicitim putevima i mestima do zajednicke istine. Vikimedijanci ce pokazati posetiocima kako se prave staze saznanja u najvecoj on-line enciklopediji, dok ce školarci vršnjaci pokazati kako se postaje naucnik.

Od evolucionih biologa sledi prica na zanimljiv i jasan nacin, kroz igrice, kviz i razlicite programe simulacije, koja ima za cilj da provede i upozna sa evolucionim mehanizmima i migracijama. Kroz EU cošak svi zainteresovani dobice priliku da prate naucne i licne price istraživaca i saznaju kako je moguce uz pomoc Evropske unije ispuniti naucne snove. Istraživanje razlicitih naucnih fenomena - i u EU i u Srbiji, uz pomoc razlicitih stipendija i evropskih projekata, predstavice naši uspešni i mladi istraživaci.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Indiji, Šapcu i Pancevu od 16 casova pa sve do ponoci kroz COOL nauku – nauka niskih temperatura, posetioci ce imati priliku da vide mnogobrojne eksponate i ucestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moci ce da popricaju na te teme sa naucnicima, uz poslasticu – naucni sladoled.

Vec od 15 sati u tržnom centru BIG pocinje program za najmlade Novosadane – Naucno igralište, a do 22 sata ce posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz sladoled razgovarati sa naucnicima… Oni stariji pozvani su u klub Kvoter od 20 sati, gde ih ceka predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija ART OF FIZIKS, vec tradicionalni naucni kviz i odlicna svirka benda MistakeMistake.

Kao uvod u ovu Noc, Novosadani su pozvani da vec 23. septembra prisustvuju naucno-popularnom predavanju "Ledeno doba”, profesora Mladena Jovanovica u klubu Kvoter, od 20 sati.

Naucno-popularni program od 16 pa do 22 sata, ocekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Suboticane kod Zelene fontane, Šapcane na Glavnom trgu i Pancevce u centru grada.

"Ono što primecujemo u svetu poslednjih nekoliko godina je da, `štreberi` konacno pocinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost cak postaju trend. Ono što mi naucnici, odavno vec znamo, a sada želimo da podelimo sa svima, jeste ta `cool` strana nauke - ne samo kroz interesantne naucne teme i eksperimente vec i kroz zaista kul naucnike koji ce biti tu u ovoj Noci da vam pokažu neke kul demonstracije, da vas nauce nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom. A zatim, nakon ove noci kul nauke, u okviru Cool&Hot projekta Noci istraživaca vas u 2017. godini cekamo sa pricom o najaktuelnijim i gorucim temama kojima se nauka bavi”, porucuje prof. dr Tijana Prodanovic, sa novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.

Noc istraživaca finansirana je iz programa "HORIZON 2020" koji predstavlja najveci program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

U Srbiji pod imenom Noc istraživaca postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stankovic” sa partnerima Prirodno matematickim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehnickih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematickim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehnickom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naucnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE