• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minimalac možda dobaci i do 129 dinara?

Izvor Tanjug

Predstavnici poslodavaca i Vlade krenuli su u pregovore sa minimalnom zaradom od 125, eventualno 127 dinara, a stav sindikata je nepromenjen na135 dinara. Moguće da se nađu na sredini – odluka do 15. septembra.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će biti utvrđena nova minimalna cena rada, očekuje se najkasnije do 15. septembra, a prema nezvaničnim saznanjima Tanjuga, na poslednjim sastancima predlog predstavnika vlade bio da ona iznosi 129 dinara po radnom satu.

Valjda će sada porasti

U septembru prošle godine vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine. Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Trenutna minimalna plata u Srbiji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za osam dinara, to praktično znači da će minimalac skočiti za oko 1.300 dinara na mesečnom nivou.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da će predstavnici poslodavaca prihvatiti svako povećanje pod uslovom da im se ukinu, neke od dažbina koje sada plaćaju, a koje u velikoj meri otežavaju poslovanje.

Predstavnici sindikata i poslodavaca očekuju da bi sednica SES-a kojoj će najverovatnije prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić mogla da bude održana do petka.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je ranije da će SES doneti odluku o visini minimalca, a da učesnici u socijalnom dijalogu i javnost treba da budu svesni ekonomskog momenta i celokupne situacije.

"Ja bih najviše voleo da kažem minimalac je 500 evra, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zapošljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku", rekao je ministar pre nekoliko dana.

Vulin nije detaljno komentarisao o tome koja će cena biti.

"To ćemo ostaviti SES-u, zato postoje radne grupe i ne donosi se rešenje ad hoc već postoje tačno podređeni parametri od potrošačke korpe, inflacije, zaposlenosti, stanja na tržištu rada, na osnovu koga se vidi da li ta cifra može da se izdrži", naveo je Vulin.

Minimalac u Srbiji sada iznosi 121 dinar po radnom satu i nije se menjao već dve godine.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac, a najviše ih je u trgovini - prodavnicama, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu.

Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude doneta do 15. septembra.

Tagovi

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poskok

Nikad vece izivljavanje na radniku ovo je za plakanje zato nam se ljudi i ubijaju

Minimalac

Pocetni minimalac bi morao da iznosi 150 dinara po radnom satu. Kojih 129, o cemu vi pricate mlatite praznu slamu. A od januara da ide na 200 po radnom satu, pa da kazemo tada, da bi tako plate bile malo pristojnije. Niko ne trazi nesto nemoguce. Niko ne trazi plate od milion dinara. Ovako odlucuju oni koji imaju minimum 150.000 platu. Zasto drzava kao najveci poslodavac ne smanji poreze privatnim sektorima i eto odmah mesta za lepa povecanja. Ovo je najveca sramota, povecati zarade za 7 dinara po radnom satu. Sta ima toliko da sastance, ne evakuisu celu planetu na Jupiter. Dokle vise da bacate ljudima pesak u oci. Dajte ljudima sredstva da prezive od svog rada i ne ponizavajte vise ovaj napaceni narod.

dubioza

@Minimalac povecaju minimalac ponizavajuce malo i ubrzo akcizu neku ili nesto slicno dignu i uzmu povisicu, a puna im usta da su povecali. Ima firmi u kojima gazda zgrce milione, a radnici bednih plata. I neke drzavne firme nisu bolje, milionski obrt a radnici beda. Evo ja imam taj prizeljkivani drzavni posao, radim u proizvodnji vec 7 godina-prvo preko omladinske, pa na odredjeno, pa prekid za novogodisnje praznike da ne bi nam placali, pa ugovor, pa omladinska, pa prekid...i tako sve te godine. Ne krivim ja tu drzavu prvenstveno, prvo sam ja kriv jer trpim nepravdu i ponizavanje, pa sindikat koji sluzi da uzima clanarinu i prica prazne price. A i mi smo kao narod sindikalno nesolidarni i potpuno letargicni. Svi savetuju cuti i trpi, ima i gore. Tacno je ima, ima jer cutimo i trpimo, jer smo izgubili dostojanatvo, veru u bolje, veru i snagu da mozemo nesto da promenimo. A bez pokusaja i borbe tesmo da ce neko reci evo plata veca, imam mesta za povecanje. Zato, trpimo i cutimo i tonemo. Nismo slicni Turcima koji za 1maj strajkuju u milionskom broju, Grcima koji kad strajkuju piloti budu solidarni i strajkuju svi prevoznici, nismo mi sindikalni, kakvi smo tako nam je, na zalost.

special image