• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najplaćenijih i koliko je Brexit koštao Pepa?

Autor Nikola Janković

Nova sezona, nove plate. Ovo je top lista deset najplaćenijih fudbalskih trenera na svetu. Neke cifre će vas iznenaditi, a neki bi imali daleko više da Britanci nisu glasali kako su glasali.

Nova fudbalska sezona je počela, uveliko!

Kako vreme bude prolazilo, oni najbogatiji po pravilu odvajaće se od konkurencije i boriti za titule, kako u nacionalnim prvenstvima, tako i u Ligi šampiona.

Međutim, desetorica najjače plaćenih trenera, odnosno menadžera, već su se izdvojila. I, pretpostavljate, najviše ih je iz Premijer lige, čak šest u deset najbolje plaćenih, trojica dolaze iz Primere, a samo jedan iz Bundeslige.

Iz Serije A? Nema nikoga u prvih deset.

Ovo je top lista fudbalskih trenera sa najvećim primanjima u Evropi, za sezonu 2016/17 i važiće dok neko od njih ne produži ili raskine ugovora.

10 – Zinedin Zidan (Real Madrid);



Nije čest slučaj da se trener Reala ne nalazi među tri-četiri najplaćenija na svetu, ali nije čest slučaj ni da se debitant u svetu trenera nađe među 10 najbolje plaćenih već s prvim profi ugovorom. Ali, Real je Real, a Zidan Zidan, pa je tako Francuz počeo trenersku karijeri platom od 5,5 miliona evra (4,6 miliona funti) i uveliko je počeo da se isplaćuje. Već u prvoj polusezoni (nasledio je Rafu Beniteza početkom 2016. godine) stigao je do najvažnijeg trofeja u evropskom klupskom fudbalu – Lige šampiona. Očekujte povišicu, uskoro.

9 – Dijego Simeone (Atletiko Madrid);



Počeli smo top listu konstatacijom da "nije čest slučaj". Nije čest slučaj ni da trener Atletika zarađuje više od trenera Reala, možda je ovo zapravo jedinstven primer u ovom vekovnom rivalstvu, ali Dijego Simeone je tokom pet godina na "Kalderonu" i zaslužio i višestruko otplatio svaki cent, a prima šest miliona evra godišnje, odnosno 5,1 milion funti. Govorimo o ubedljivo najtrofejnijem periodu u istoriji "jorgandžija".

8 – Ronald Kuman (Everton);



Već osma pozicija nedvosmisleno govori o finansijskoj nadmoći Premijer lige u odnosu na ostatak Evrope, a sve zbog novog TV ugovora, koji je omogućio Evertonu da novog menadžera Ronalda Kumana plati šest miliona funti, odnosno 7,2 miliona evra po sezoni. Da li će se Holanđanin isplatiti "karamelama", koje nisu izborile ni Evropu prošle sezone? Pitanje je, koji bi rezultat Evertona "opravdao" ovakvu platu, ali jednostavno engleski klubovi imaju ogroman novac i sa zadovoljstvom ga troše.

7 – Antonio Konte (Čelsi);



Prvi ugovor bivšeg trenera Juventusa i Italije, potpisan van otadžbine, zaista je respektabilan. Roman Abramovič nikada nije štedeo na svojim menadžerima, kao što ih nije štedeo ni kada ih je otpuštao, ali daleko od toga da Konte, iako mlad, nema CV za ovakvu platu – 7,9 miliona evra, tj. 6,6 miliona funti. Ne znamo da li je platu proletos dogovarao u evrima ili funtama, ako je "pogodio" 6,6 miliona funti, onda je zbog Brexita ostao kratak 700.000 evra, jer bi mu plata pre pada funte zbog izlaska iz EU iznosila 8,6 miliona u evrima. Isto će važiti i za ostale menadžere Premijer lige.

6 – Jirgen Klop (Liverpul);



U svoju prvu "pravu" sezonu na "Enfildu", harizmatični Nemac ušao je sa platom od 8,3 miliona evra po godini, potpisanoj prošle jeseni kada je nasledio Brendana Rodžersa. Klopova plata u funtama iznosi sedam miliona i on će svakako dobiti povišicu ukoliko uspe u onome što je naumio – da isčupa Liverpul iz sredine tabele Premijer lige i vrati ga u Ligu šampiona. O tituli je verovatno rano da govorimo, mada se svi fanovi "redsa" nadaju da bi ona mogla da dođe uskoro.

5 – Luis Enrike (Barselona);



Sa platom od 7,2 miliona funti, odnosno 8,6 miliona evra po aktuelnom kursu, Enrike je i dalje znatno slabije plaćen u odnosu na svog "legitimnog" prethodnika, Pepa Gvardiole, čija je plata skakala odlascima u Bajern i Siti, ali koji je imao više i u Kataloniji. Rezultati im za sada nisu drugačiji, obojica "deru" konkurenciju u Španiji, imaju i po "Tripletu", tako da će se mnogi zapitati zašto Enrike ne zarađuje kao Pep? Možda je Gvardiola više radio na svom imidžu u javnosti, a možda Luisa tek čeka nagrada. Trenutno, Barsa pregovara o povišici sa Mesijem, Suarezom i Rakitićem.

4 – Arsen Venger (Arsenal);



Legendarni menadžer "tobdžija", koji je punih 20 godina na toj poziciji, sasvim zasluženo je u vrhu sa platom od 8,9 miliona funti odnosno 10,6 miliona evra, jer nije samo doneo trofeje Arsenalu, već je i proveo klub uspešno kroz krizan finansijski period zbog izgradnje "Emirejtsa", obezbeđujući svake godine bonuse od Lige šampiona, itd. Ovih dana govori se da mu je vreme u Londonu isteklo i da će ga zameniti Edi Hau, a ako je vreme za zasluženu penziju – Francuz u nju odlazi kao multi-milioner.

3 – Žoze Murinjo (Mančester junajted);



Od kada je 2004. senzacionalno osvojio Ligu šampiona sa Portom i ušao u "visoko društvo" kao menadžer Čelsija, temperamentni Portugalac nije radio za platu manju od deset miliona evra, bilo u Čelsiju, Interu, Real Madridu, opet Čelsiju i sad Mančester junajtedu. Nije bio redak slučaj da mu plata sa bonusima "gravitira" ka 15 miliona evra po sezoni, pa mu tako i "početna" plata na "Old Trafordu" iznosi mu 12,3 miliona funti, odnosno 14,7 miliona evra godišnje. Šta će tek biti ako vrati titulu i Ligu šampiona na "Teatar snova", ne smemo ni da pomislimo... P. S. Imao bi više da Britanci nisu onako glasali, 16,2 miliona evra.

2 – Karlo Anćeloti (Bajern Minhen);



"Karlito" je jedan od najvećih i najtrofejnijih trenera svih vremena. Bajern je isto to u rangu klubova. Ne treba da čudi to što Italijan prima 12,6 miliona funti, odnosno 15 miliona evra po sezoni u Minhenu. Njega Brexit nije pogodio. Dogovorio je 15, dobiće 15, što je njegov rekord u karijeri, iako je radio u mnogim velikim klubovima pa i modernim platišama poput Pari Sen Žermena. No, Bajern je Gvardioli davao 19 miliona evra po sezoni, tako da to nije njihov rekord.

1 – Pep Gvardiola (Mančester siti);



Kada je objavljeno da napušta Bajern i prelazi u Mančester siti, stigla je vest o tome da je Gvardiola potpisao ugovor težak 20 miliona evra sa "građanima", što je bila mala povišica u odnosu na minhensku platu i svakako novi rekord u svetu fudbala. Ali, njega je Brexit najviše pogodio. Tih 15,3 miliona funti po sezoni sada iznose 18,2 miliona evra. Da li ga je to zabolelo? Ne znamo, procenite sami. Ovako-onako... Pep je najplaćeniji menadžer današnjice i od njega više zarađuje samo Kristijano Ronaldo. Možda će i Leo Mesi posle najnovijeg produžetka ugovora sa Barselonom.

Malo i o kursu funte i evra...

Da je Brexit zaista uticao na plate igrača i trenera, govore i istorijski maksimumi i minimumi. Naime, funta je u odnosu na euro bila najjača 25. maja ove godine (kada je sklopljen veliki broj poslova), kada je ste za jednu funtu mogli da dobijete 1,3176 evra. Šta se potom dogodilo? Britanci su tražili da izađu iz EU i valuta im je momentalno pala. Istorijski minimum zabeležen je 15. avgusta ove godine, kada je kurs evra u Britaniji bio 1,1524. Mi smo top listu računali po danas važećem kursu od 1=1,1944.


Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bolt

Klop, Konte, Simeone i Anceloti jedini treneri koji stvarno zasluzuju ovoliku platu. Strastveni treneri koji vise vole da stvore tim i da osvoje titulu, a ne da je "kupe" kao vecina sa liste. Pritom igraci ih vole, za razliku od Pepea i Murinja.

Ко То Каже!

@Bolt niko ne zasluzuje ni po milion, a ne tolike milione. Samo sto ima kretena koji daju pare za dresove itd. pa su klubovi u mogucnosti. A Pep je po marketingu zasluzio vise nego iko.

Milan

@Bolt "... igraci ih vole za razliku od Pepea i Murinja." Prvo, verovatno si mislio na Pepa i Murinja. Pepe je defanzivac Reala, a Gvardiola se zove Pep. A sto se Murinja tice, raspitaj se malo o igracima koje je trenirao. Svi oni su bili spremni da izginu za njega. Procitaj izjave Stankovica o njemu, iako se spekulisalo da je hteo da otera Stankovica iz Intera, sto su bile lazi. Vidi kako se Materaci oprostio od njega. Vidi kako se u sred finala LS Roben pozdravlja srdacno s njim, iako se bore jedan protiv drugog za jedan od najvaznijih trofeja, a Robenov tim gubi, i vec su imali dugi niz frustrirajucih gubitaka. Citaj izjave Adrijana, koji je pricao kako je Murinjo pokusavao da ga zastiti i da mu pomogne posto je vec krenuo stranputicom. Mogu da ga ne vole Benitez i Venger, koje je stalno peckao, ali njegovi igraci ga obozavaju.

Najnovije

Kolumnisti