• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU daje 3,5 mil € da Srbija ima dobru statistiku

Izvor Tanjug

Donacijom kroz projekat "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse", EU će nastaviti da pruža podršku i pomoć statističkom sistemu Srbije, rečeno je danas na konferenciji.

Direktor Evrostata zadužen za kooperaciju i međunarodnu saardnju u Evropskom statističkom sistemu Piter Everers rekao je da je u toku nekoliko IPA programa, a sve u cilju usklađivanja sa evropskim standardima.

On je na konferencijii u Beogradu rekao da se pravno-institucionalno okruženje menja i da je važno voditi računa o kvalitetu podataka.

Novi Centar za obradu u RZS

U okviru istog projekta EU je donacijom u vrednosti od oko 600.000 evra RZS obezbedila novu infrastrukturu Centra za obradu podataka, mrežnu infrastrukturu , servere, računare i ostalu perifernu opremu. Istaknuto je da je donacija od velike važnosti kako za implementaciju projekta, tako i budući rad RZS.

"Moramo biti nepristrasni, nezavisni i osnažiti zakone o statistici, takođe sve izvore učiniti dostupnim", rekao je on i dodao da prikupljanje podataka više nije osnovni zadatak statističara već da oni imaju ulogu i pružaoca informacija.

Projekat finansira EU sa oko 3, 5 miliona evra, počeo je u aprilu i trajaće do decembra 2017. godine . Realizuje ga konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija GOPA.

Kako je pojašnjeno, cilj podrške je dalji razvoj i unapređenje sistema u skladu sa zahtevima u procesu usklađivanja sa Evropskim statističkim sistemom.

Kako su naveli predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, projekat je fokusira na dalji razvoj informaciono-komunikacionog sistema zavoda, na poboljšanje sistema nacionalnih računa u vezi sa izradom tabela ponude i upotrebe, kao i na unapređenje postojećih i razvoj novih indikatora održivog razvoja.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević rekao je da je realizacija projekta korak napred u modernizaciji zvanične statistike i svega onoga što je predviđeno u Poglavlju 18, odnosno definisanju standarda sa EU.

On je ukazao da je važno i veoma korisno što EU daje podršku jačanju statističkih kapaciteta Srbije.

Kako je naveo, dobra saradnja između svih institucija preduslov je za dobar razvoj statističkog sistema.

"Jako je važno da imamo pouzdane i pravovremene informacije", rekao je Kovačević i dodao da statistički sistem Srbije mora biti ojačan da bi odgovorio na promene.

Konferenciji na kojoj je predstavljen projekat prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u Srbiji, ministarstava, međunarodnih organizacija, regulatornih tela.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Ne daju oni nista. Sve su to povratne donacije sa uracunatom kamatom i to debelom.

special image