I Turci se smorili- neće pomerati kazaljke na zimu

Autor:

Turci od ovog oktobra više neće pomerati kazaljke na satovima da bi "bolje iskoristili dnevno svetlo" tokom zime, objavljeno je u zvaničnom vladinom dekretu.

5
A- A A+

Ubuduće će tokom čitave godine na snazi biti letno računanje vremena, piše "Gardijan".

Kazaljke na satovima u Turskoj 27. marta pomerene su za 60 minuta unaprjed, u skladu sa ostatkom Evrope. Sada će ostati na tom podešavanju i tokom zime, u skladu sa vladinom odlukom.

To znači da će Turska ubuduće biti tri časa ispred Griničkog vremena tokom zime i leta, odnosno dva časa ispred kontinentalne Evrope preko zime.

"Poništio sam razliku u računanju vremena zimi i leti. Sada neće biti konfuzije. Vreme će se računati na isti način zimi i leti. Vi ćete se promeniti, a ne sati", rekao je turski premijer Binali Jildirim.

Ovom odlukom Turska se "u Evropi" pridružila Rusiji, koja je odustala od besmislenog maltretiranja građana dva puta godišnje još pr dve godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u julu 2014. potpisao dekret kojim se u oktobru te godine vratio, i to za stalno, sistem zimskog računanja vremena. Promena vremenskih zona ostaje osetljivo pitanje u bivšem Sovjetskom savezu.

Crnomorsko poluostrvo Krim prešlo je na moskovsko vreme u martu 2014, kada se pripojilo (vratilo) Rusiji. Belorusija je sledila ruski primer trajnog prelaska na zimsko vreme 2011. godine.

Povezano

Sve vesti