Kako su navijači Dinama napali vaterpoliste Partizana
MN Press 



Napad zagrebačkih huligana na mlade, 15-godišnje vaterpoliste Partizana izazvao je ogroman odjek u čitavom regionu.

Visoki, pa i najviši državni funkcioneri i u Srbiji i u Hrvatskoj osudili su napad na mlade sportiste iz Beograda. Nakon ataka u restoranu brze hrane, crno-beli su ipak ostali u Zagrebu, odigrali finalni meč, pa se u miru vratili kućama.

U ponedeljak je tim povodom na Banjici održana konferencija za novinare, na kojoj je koordinator svih mlađih kategorija Partizana Zoran Bratuša objasnio šta se zaista dešavalo u glavnom gradu u Hrvatske.

U razgovoru sa novinarima, on je rekao da je incident za osudu, ali je i dodao da se poslednjih dana pojavilo mnogo dezinformacija o dešavanjima u Zagrebu.

Između ostalog, potvrdio je da su napadači bili navijači Dinamo Zagreba ("Bad Blue Boys")

"Petorica igrača su u četvrtak, uz moju dozvolu, posle večere izašli u grad do Mekdonaldsa. Pri povratku u hotel, koji se poput restorana, nalazi u centru grada, presrela ih je grupa navijača Dinama. Naši vaterpolisti se ni po čemu nisu eksponirali, nisu reagovali. Očigledno je da su ih navijači prepoznali jer je jedan od njih nosio majicu Partizana"

"Trojica Partizanovih igrača su uspeli da se izvuku, dvojica su ostala. Iz grupe od dvadesetak navijača izašlo je njih nekoliko i počeli su da udaraju naše igrače, ali samo je jedan dobio težu povredu od udarca u šaku. Nije bilo udaranja šipkama, bakljama. Tačno je da su navijači palili baklje, ali samo da bi uplašili decu"

Prema njegovim rečima, čitav incident se brzo smirio.

"Grupi je prišao krupniji čovek, iz gužve izvukao dvojicu igrača Partizana i ispratio ih do hotela. Ubrzo je došla policija, hitna pomoć, dvojica dečaka su otišli u bolnicu gde je jednom ustanovljen prelom šake i samo on više nije igrao na turniru. Ostali su nastavili takmičenje".

Kako su se vaterpolisti sreli sa navijačima Dinama? "Slučajno, jer su se okupljali u gradu", kaže Bratuša.

"To veče Dinamo je igrao utakmicu Lige šampiona, a navijači, koji dugo nisu dolazili na mečeve, su odlučili da prestanu sa bojkotom i odu na stadion. Uoči utakmice su se okupljali po gradu. To, nažalost, nismo znali".

Funkcioner Partizana podvukao je da je takav incident mogao da se dogodi bilo gde.

"Ne opravdavam napad na naše igrače, ali nažalost to je moglo da nam se desi i negde drugde, ne samo u Zagrebu. Ovo je problem socijalnih, navijačkih grupa, koji imaju sve zemlje u regionu".

Kao povod za incident, Bratuša je naveo to što je jedan vaterpolista nosio majicu sa grbom Partizana, uz konstataciju da se "verovatno ništa ne bi desilo da je nije nosio"

"Dečacima je još u Beogradu rečeno da u grad ne izlaze sa klupskim obeležjima. Uostalom, treniraju sedam, osam, devet godina, igrali su i ranije na turnirima van zemlje. Dovoljno su zreli da znaju kako da se ponašaju. Verujem da dečak koji je nosio majicu toga nije bio ni svestan, da je iz hotela izašao u onome što je u tom trenutku imao na sebi. Mala nepažnja dovela je do incidenta", podvukao je on.