• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraćeni dugovi malo oborili devizne rezerve

Izvor Beta

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su 9,58 milijardi evra, što je za 21,7 miliona evra manje nego u julu, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 217 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su oko 7,97 milijardi evra i bile su manje za 40 miliona evra u odnosu na kraj jula.

Najveći priliv deviza u devizne rezerve (60 miliona evra) ostvaren je po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza, dok su odlivi nastali po osnovu veće otplate od korišćenja kredita (64,5 miliona evra), servisiranja stare devizne štednje (19,9 miliona evra), smanjenja devizne obavezne rezerve banaka (5,1 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti (4,9 miliona evra).

 Centralna banka je istakla i da su devizne rezerve povećane i zahvaljujući dobrom upravljanja deviznim rezervama u otežanim uslovima plasiranja sredstava na međunarodnom tržištu.

"I pored nepovoljnih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, pre svega promena međuvalutnog odnosa evro-američki dolar, ostvaren je priliv u devizne rezerve po tim osnovama u iznosu od 12,7 miliona evra", navodi se u saopštenju.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosila je 366,3 miliona evra i bila je za 201,3 miliona manja nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,49 milijardi evra.

U avgustu je dinar nominlano ojačao u odnosu na evro 0,1 odsto, a NBS intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 90 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image