Koliko košta školovanje đaka - dve godine kasnije

Portal Mondo je 2014. godine imao regionalno istraživanje "Koliko košta đak u Srbiji, BiH i Crnoj Gori". Prošle su dve godine i evo šta se promenilo u Srbiji.

26
A- A A+
knjige,udžbenici,škola,đaci Foto: MONDO/Emilija Mitev
Septembar je veoma stresan mesec za decu koja polaze u školu, ali i za roditelje. Stresovi su različitog karaktera, ali jednako "bole" i na psihološkom i na finansijskom planu.

O ovom finansijskom "bolu" redakcije Mondo portala u regionu (Beograd, Podgorica, Banjaluka) pisale su pre dve godine u malom istraživanju, i tada je zaključeno da je nekadašnje "besplatno obavezno školovanje" izgleda sve samo ne besplatno. Tada smo utvrdili da roditelji u septembru nekako moraju da stvore između 100 i 300 evra za ove vanredne troškove.
Koliko para, toliko muzike

Koliko će para roditelji dati za udžbenike zavisi pre svega od toga za kojeg se izdavača odlučila škola. Teorijski, na izbor su uticaj imali i roditelji, preko institucije Saveta roditelja u svakoj školi, ali u osnovi knjige su birala nastavnička veća. Iako to niko neće izgovoriti javno, glavni kriterijum nije bio kvalitet udžbenika (što bi trebalo da bude na prvom mestu) već jednostavno - cena. Kako smo nezvanično čuli u jednoj novobeogradskoj školi, "roditelji ionako nemaju para a izbor skupljih (kvalitetnijih) udžbenika bi doneo više problema nego koristi". Nažalost, i ovde se ponovila narodna "koliko para, toliko muzike".

U Crnoj Gori i Srpskoj se od 2014. godine malo toga promenilo, i što se tiče cena i što se tiče načina nabavljanja knjiga, dok je u Srbiji, a posebno u Beogradu, situacija drastično drugačija.

Septembarski školski udar na džepove roditelja samo za udžbenike učenika osnovnih škola ove godine iznosi od 70 do 120 evra. Da bi jedno dete poslali na zakonski obavezno obrazovanje, potrebno je iz novčanika (slamarice... čak kredita, i toga ima u ponudi) izdvojiti i novac za pribor i opremu (sveske, pisaljke, pernica, torba, patike...). To je dodatnih 50 do 100 evra.

Za knjige najmlađih, koji tek stupaju u obrazovni sistem (ako ne računamo razigrane predškolce), za šest predmeta ponosni ali zabrinuti roditelji su morali da daju između 8.000 i 9.000 dinara, zavisno od toga čiji su izdavački komplet izabrale škole. Udžbenici, zbirke, radne sveske... (i sve drugo što se izrodilo iz jedne knjige i sveske iz vremena školovanja njihovih roditelja), do petog razreda narastaju u komplet vredan više od 14.000 dinara, da bi se osnovna škola završavala sa paketom knjiga za osmake ćija vrednost prebacuje 17.000 dinara.

U komplet za osmi razred nismo računali i dodatne "knjižice" za spremanje mature, kojih ima pozamašan broj i ukupna cena im je gotovo 5.000 dinara.
knjige,udžbenici,škola Foto: MONDO/Sofija Mitev


Nisu se mnogo menjale ni cene svezaka i školskog pribora. I dalje se dobre sveske formata A5 (one sa neprepolovljenim brojem stanica i kvalitetnim papirom) mogu naći po ceni od 70 dinara (tvrde korice) a one velike A4 za 170-180 dinara. "Socijalna" varijanta košta upola manje, a ona "fensi" sa fudbalskim ili "diznijevim" dezenom i dvostruko više.

Cene udžbenika za roditelje nisu šok, nisu se mnogo menjale od prošle godine, a knjige su mogle da se preko škola kupe na tri rate. Međutim, situacija je i dalje finansijski neprijatna, pogotovo ako se kao reper uzme ne tako daleka 2014. godina.
udžbenik, udžbenici, prodaja udžbenika, škola, knjige, kosovska ulica, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović
"Pogrom" u Kosovskoj

"Tuča" izdavača za plasman udžbenika školama prelila se ove godine i na beogradske ulice. Kosovsku ulicu u Beogradu - tradicionalno mesto gde su se početkom školske godine mogle kupiti polovne školske knjige - ove godine je ispraznila inspekcija. Samo u jednoj akciji zaplenjeno je 1.227 polovnih udžbenika. Akcija navodno nije izvedena zbog pritiska knjižara već zbog "narušavanja komunalnog reda i otežavanja saobraćaja", a "na osnovu prijava građana". Građane, koji su kupovali knjige "kao nove" po ceni upola ili za trećinu nižoj od one u školama ili knjižarama, niko ništa nije pitao.

Tada je u Srbiji Ministarstvo prosvete obezbeđivalo udžbenike i radne sveske za tri osnovna predmeta učenika prva četiri razreda osnovne škole za 300.000 mališana. U Beogradu je situacija bila još bolja, tamo su se bez tog troška školovala deca svih osam razreda osnovne škole.

Ni tada roditelji nisu bili potpuno oslobođeni troška ali se on sveo "samo" na radne sveske, gramatiku sprskog jezika, i zbirke zadataka za sve predmete, udžbenike (i radne sveske) za dva strana jezika, kao i udžbenike za izborne predmete, geografski i istorijski atlas, radne listove iz geografije, pribor i materijale za likovno, tehničko, opremu za fizičko...

Tadašnja finansijska olakšica roditeljima nije bila mala, jer u današnjem novcu roditelji jednog prvaka dali bi u startu oko 4.600 dinara manje nego što su platili ovog meseca, a otprilike pola iznosa za knjige platili bi i staratelji đaka u ostalim razredima. Sa dva deteta različitog uzrasta u jednoj kući bi ostalo najmanje 80 evra, koji su sada "uloženi" u obrazovanje dece.

Ove i prošle godine besplatni udžbenici su postali "socijalna kategorija", tako da ih u 2016. može dobiti samo oko 45.000 učenika čije su porodice dokazale da su veoma siromašne (primaoci socijalne pomoći).

A ove 2016. godine, sve porodice koje imaju i jednog (a kamoli dva, tri ili više) školarca su - siromašne. Plata se od 2014. doduše povećala, ali tih 10 evra "skoka" na 320 evra (prosečna plata u centralnoj Srbiji u julu 2016), svakako ne nadomešćuje dodatnih 40 do 60 evra koji sada moraju da se izdvoje iz, ionako praznog, novčanika.
A cenovnici za izlete i ekskurzije tek dolaze na red.

Povezano

Sve vesti