• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za EU je Goldman Saks prljava banka

Izvor Beta

U EU se zahuktava "afera Barozo". Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, rekao je danas da je u julu upozorio svog prethodnika da se ne zapošljava u čuvenoj američkoj banci.

Junker je Žozea Manuela Baroza upozorio na etički problem zbog njegovog predstooječeg zaposlenja u američkoj banci Goldman Saks, koje je izazvalo talas negodovanja u evropskim krugovima.

Obavezan "ler" od 18 meseci

Evropska komisija nije reagovala dva meseca, ukazujući da je Barozo poštovao kodeks ponašanja koji su potpisali svi evropski komesari, a prema kome se traži da čekaju 18 meseci pre zaposlenja u nekoj privatnoj firmi. Međutim posle kritika upućenih Barozu u kojima mu se zameralo da se oglušio o etički problem, Junker je ove nedelje zatražio "razjašnjenje" o uslovima Barozovog ugovora s Goldman Saksom.

"Šta sam rekao? Rekao sam i ponavljam - nema problema da on preuzme funkciju u nekoj privatnoj banci ali ne u toj", rekao je Junker u odgovoru na pitanja u razgovoru koji je televizija Juronjus (Euronews) organizovala preko Youtuba.

Junker je objasnio da je Goldman Saks bila jedna od finansijskih grupa koja je, "znajući ili ne znajući", doprinela izbijanju ogromne finansijske i ekonomske krize u svetu 2007, 2008. i 2009.

To je jasna Junkerova aluzija na riskantne hipotekarne kredite koje su kao vrhunski finansijski proizvod poturale neke američke finansijske institucije zbog kojih su brojni ljudi u SAD ostali bez svojih kuća, a svet finansijski bačen na kolena.

Junker je dodao da se "zato pitao o identitetu luke ka kojoj se uputio", dodajući da je Barozo "pošten tip" i da je prijatelj.

Zaposlenje Baroza, predsednika Evropske komisije od 2004. do 2014, u Goldman Saksu početkom jula izazvalo je talas negodovanja, uključujući i peticije građana i evropskih zvaničnika. Francuski predsednik Fransoa Oland je to nazvao "moralno neprihvatljivim".

Barozo je reagovao i krenuo u kontra napad, i u pismu upućenom Junkeru u utorak optužio je Evropsku komisiju da se prema njemu ponaša "diskriminatorski".


Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Теорија завере

Најбољи пример како америчке корпорације контролишу ЕУ.

special image