NOVO uputstvo:Pilula za dan posle ne deluje ako...

Autor:

Žene koji popiju pilulu za dan posle trebalo bi da uzmu dvostruku dozu, ukoliko piju druge lekove, kažu stručnjaci.

7
A- A A+

  Lekovi za epilepsiju i neke uobičajene infekcije, pa čak i neki lekovi na biljnoj bazi mogu da oslabe delovanje pilule za dan posle.

Pilula za dan posle sadrži progesteron levonorgestrel, supstancu koja sprečava da se eventualno oplođena jajna ćelija razvija u materici.

Međutim, kada se postkoitalna kontracepcija kombinuje sa nekim lekovima, uključujući i one na bazi biljaka za ublažavanje stresa, umanjuje se efikasnost hormona koji sprečava razvoj oplođene jajne ćelije u materici. Drugim rečima, ovi lekovi umanjuju efikasnost pilule za dan posle, povećavajući šans da dođe do neželjene trudnoće nakon "spornog" seksualnog odnosa.

Stručnjaci su ovu informaciju saopštili nakon što je u Britaniji prijavljeno 400 neželjenih trudnoća nakon upotrebe "hitne" kontracepcije, zbog čega je sada urađeno novo uputstvo za upotrebu ovih pilula.

U novom uputstvu savetuje se ženama da, ukoliko koriste neke druge lekove, popiju dve umesto jedne pilule za dan posle, kako bi bile sigurnije u efikasnost hitne kontracepcije.

Stručnjaci kažu da je nemoguće utvrditi do koliko je neželjenih trudnoća došlo od 1970. godine upravo zbog kombinovanja pilule sa drugim lekovima.

Oni naglašavaju da bi dame koje piju lekove za epilepsiju, tuberkulozu, HIV, gljivične infekcije, kao i lekove na biljnoj bazi, trebalo da uzmu duplu dozu postkoitalne kontracepcije.

Dr Sara Branč kaže da u novom uputstvu detaljano piše koje korake žene moraju da preduzmu kako bi se pilulom zaštitile od neželjene trudnoće nakon nezaštićenog seksa (ili pucanja kondoma), odnosno koju dozu treba da uzmu ukoliko piju određene lekove.

Inače, takozvana pilula za dan posle može da spreči neželjenu trudnoću ukoliko se popije do tri dana nakon seksa.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti