Tanjug

Kome su u Srbiji ugrožena ljudska prava?

Autor:

Odboru za ljudska i manjinska prava danas je Ombudsman predstavio svoj izveštaj za 2015.

11
A- A A+

Taj izveštaj su predstavnici Srpske napredne stranke ocenili kao paušalno viđenje stanja u oblasti prava i pravne sigurnosti, dok su predstavnici opozicije pohvalili i izveštaj i Zaštitnika građana.

Stanje prava građana u Srbiji tokom 2015. obeležile su ekonomske nedaće i manjak pravne sigurnosti, a najugroženiji je bio običan građanin, rekao je danas prilikom predstavljanja izveštaja za prošlu godinu Zaštitnik građana Saša Janković.

S druge strane, Srbija je čistog obraza prošla kroz izazov migrantske krize, a dobro je sarađivala i sa susednim zemljama, zbog čega zaslužuje pohvale, rekao je Janković, dodajući da je smanjen broj pritužbi građana protiv Srbije u Strazburu.

Janković je na sednici Odbora ponovio da su građani osećali razliku između onoga što piše u zakonu i ono što su doživljavali u životu.

Kritikovao je i donošenje zakona po hitnom postupku, kao i česte izmene koje dovode do toga da se sa propisima ne upoznaju ni državni službenici, a kamoli građani.

Izveštaj pokazuje da se zakoni ne primenjuju isto na sve, rekao je Janković i dodao da je broj pritužbi prošle godine bio povećan za 28 odsto.

Posebno ranjive grupe su bile jako siromašni, deca, mladi, starije osobe, Romi, pacijenti u psihijatrijskim bolnicama, oboleli od teških bolesti, novinari, LGBT, organizacije i zagovornici ljudskih prava...

Primetivši da su pritužbe građana sve konkretnije, Janković je prokomentarisao da su građani Srbije bolje upoznati sa nadležnostima Zaštitnika građana od Šveđana.

Takođe, kaže da švedski Zaštitnik nije razumeo njegovo pitanje o procentu izvršenja preporuka, objasnivši da bi tamošnji parlament zvao vladu da pita zašto preporuka nije sprovedena.

Naveo je i da u Srbiji broj izvršenih preporuka blago pao, ocenivši da to nije dobar trend, ali je svakako zadovoljavajući u smislu da se građanima može ponuditi instituciju Zaštitniku kao efikasna.

Predstavljujći izveštaj, ombudsman je rekao i da medijski zakoni nisu doprineli da mediji budu slobodniji, te da mnogim medijima na lokalu preti gašenje, dok su se neki našli u netransparentnom vlasništvu.

Janković navodi i da je porastao broj fizičkih napada i drugih pritisaka na novinare u 2015. podsetivši da nisu rešeni slučajevi ubistava novinara iz prethodnog perioda.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je u raspravi na sednici Odbora da je njegova generalna ocena da u izveštaju ima previše proizvoljnosti, neodređenosti i zalaženja u zone koje sistem ne poznaje.

"Ozbiljan izveštaj po mom mišljenju to ne trpi", rekao je on i dodao da nije reč o obračunu sa institucijom već o razgovoru "sa onim ko je takav izveštaj potpisao".

Izveštaj je kao paušalan ocenila i Ljiljana Malušić iz SNS, rekavši da nije videla procente u njemu.

Tatjana Macura iz pokreta Dosta je bilo pohvalila je rad nezavisnih institucija, navodeći da one odolevaju različitim priticima. Pitala je Jankovića šta misli o solidarnom porezu, smanjenju penzija i radu komunalne policije.

Janković je odgovorio da je u radu Komunalne policije bilo zloupotreba, da je bilo primene nepostojećih ovlašćenja, a kada je reč o solidarnom porezu, ukazao je na propust kada su trudnicama kumulativno isplaćene tri plate i obračunat porez.

Maja Videnović iz DS kazala je da ohrabruje veći broj pritužbi što, kako je rekla, predstavlja priznanje radu Zaštitnika u prethodnom periodu ali je i dokaz da su građani upoznati sa nadležnostima te institucije.

Rekla je da su napadi na Zaštitnika nedopustivi, kao i da treba učiniti sve da se primene preporuke koje je Zaštitnik građana uputio kako bi se stanje ljudskih prava u Srbiji unapredilo.

Povezano

Sve vesti