Šlog ne bira: Najmlađi pacijent ima 19 godina

Autor:

U Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" primljena je 19. godišnja pacijentkinja zbog teškog moždanog udara. To je najmlađi pacijent koji je od ovako teške bolesti lečen u toj ustanovi.

8
A- A A+
moždani udar, mozak Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  "Pacijentkinja je primljena po isteku šestog sata od nastanka moždanog udara, pa je na sreću stigla na vreme da joj uradimo trombektomiju. Zbog toga će najverovatnije proći bez ikakvih fizičkih i mentalnih posledica", rekao je direktor bolnice dr Milan Savić.

U pisanoj izjavi medijima on navodi da je pacijentkinja izuzetno mlada za ovako tešku bolest, te da će uzroci nastanka biti detaljno ispitani posebnim analizama, ali da je najvažnije da je jedan mladi život spasen.

Podseća da je u lečenju moždanog udara najbitnija pravovremena reakcija i dolazak do lekara koji su stručni za lečenje moždanog udara.

Danas postoje razni načini za lečenje moždanog udara, a jedan od najboljih je trombektomija, odnosno mehaničko uklanjanje ugruška iz velikog krvnog suda u mozgu.

Ova terapija, koja se u Bolnici "Sveti Sava" sprovodi od 2014. godine, smanjuje smrtnost i do 50 odsto i nije za sve pacijente, već samo za one kod kojih je začepljen veliki krvni sud i kod kojih su i inače prognoze najlošije.

Svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, svakih 60 minuta neko umre od moždanog udara, a jedan od razloga visoke smrtnosti je nedovoljno znanje o simptomima moždanog udara i hitnosti reagovanja.

Razlozi kašnjenja su mnogi, ali najčešći su neprepoznavanje simptoma, produžen transport, neodlučnost neurologa, otpor prema invazivnim procedurama i nedostupnost svih članova tima za endovaskularne procedure.

Sve vesti