Još o porezu po kubikaži: Biće izmena, ali...

Autor:

Ovih dana se mnogo piše o tome da će zakonska rešenja u vezi sa oporezivanjem automobila po kubikaži uskoro biti izmenjena. Evo šta o tome kažu "iz prve ruke".

41
A- A A+
dan bez automobila, automobili, saobraćaj, gužva u saobraćaju Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Oporezivanje vozila biće optimalno i pravično, a zakonska rešenja oslanjaće se na najbolju praksu iz sveta, kažu iz Ministarstva finansija.

Takođe, ministarstvo u saopštenju poručuje da je rano govoriti o konačnom rešenju i napominju da je u toku izrada radne verzije izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, u okviru koje će se, između ostalog, razmotriti i odrediti kriterijumi i merila za oporezivanje upotrebe motornih vozila.

Pre nego što zauzmu konačni stav u Ministarstvo kažu da će ponuđena rešenja analizirati i sagledati njihov uticaj na poreske obveznike.

S tim u vezi, a oslanjajući se na podatke iz dosadašnje prakse, vodiće se računa da se građani rasterete suvišnog troška visokih poreskih opterećenja i da se obezbedi optimalno i pravično oporezivanje, navodi se u saopštenju.

Nakon što zauzmu konačni stav tekst izmena zakona biće dostupan javnosti u očekivanju sugestija, a uz napomenu da će zakonski predlog pre svega zavisiti od sprovodivosti takvog rešenja u praksi koje ne bi trebalo da izaziva dodatne troškove administriranja.

Svesni činjenice da veliki broj ljudi ekonomski opterećuje plaćanje poreza na starije automobile s motorima iznad 2.000 kubika, Ministarstvo finansija učiniće sve da pronađe najbolje rešenje za sve građane. Zakon će biti usklađen sa najboljom praksom kako u okruženju tako i u svetu, zaključak je saopštenja.

Još o ovoj temi pročitajte u sledećim tekstovima:

Ministar Vujivić: Vreme je za izmene poreskih zakona

Ministar Vulin: Razmišljamo da izmenimo uredba o registraciji vozila po kubikaži

Pročitajte i ovo:

Automobili godine u Srbiji su... (FOTO)

Srbi i dalje voze krševe

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti