Dodik: Evo šta sam rekao Putinu (FOTO,VIDEO)

U BiH je i posle 20 godina visoki predstavnik, u Ustavnom sudu BiH su i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju i u drugim institucijama se isto tako održavaju stranci...rekao je Milorad Dodik Vladimiru Putinu u Moskvi.

Dodik: Evo šta sam rekao Putinu (FOTO,VIDEO) Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRPSKE/BIRO ZA ODNOSE SA JAVNOSCU

Predsednik Republike Srpske  izjavio je večeras Srni nakon sastanka da je razgovor bio veoma uspešan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi, te da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

"Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

Pogledajte fotografije sa sastanka:

A O REFERENDUMU...

Kako je preneo Sputnjik, Putin i Dodik razgovarali su u Kremlju o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima. "Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda", rekao je Dodik, On je naveo i da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mesta u Rusiji.


On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

"Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je `Zarubežnjeft` kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

"Ovo je bila prilika da presednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci", dodao je Dodik.

Evo i snimka iz Moskve:

Izvor: tanjugPredsednik Srpske kaže da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije.

"Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je predsednik Ruske Federacije Putin poželeo sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Vlasti Republike Srpske su za nedelju, 25. septembar, najavile održavanje referenduma o 9. januaru kao Danu Republike u RS, prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Sve vesti